Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Goede arbeidsomstandigheden moeten norm zijn bij Defensie

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensiePersberichten


Staatssecretaris Van Hoof: goede arbeidsomstandigheden norm

17-01-2001

'Defensiepersoneel is kostbaar en kwetsbaar: goede arbeidsomstandigheden zijn daarom de investeringen méér dan waard en werpen bovendien vruchten af door het personeel aan Defensie te binden.' Dit zei staatssecretaris Henk van Hoof van Defensie woensdagmiddag in Soesterberg bij de opening van het Congres Arbeidsomstandigheden bij Defensie. Hij gebruikte de gelegenheid om samen met zijn collega-staatssecretaris Hans Hoogervorst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een intentieverklaring over fysieke belasting bij Defensie te ondertekenen.

Staatssecretaris Van Hoof noemde de bijeenkomst in Soesterberg een keerpunt. 'De presentatie van het nieuwe arbo-beleidskader en de ondertekening van de intentieverklaring over de aanpak van fysieke belasting bij Defensie weerspiegelen de lessen uit het verleden en een visie op de toekomst. De lessen uit het verleden zijn verwoord in nieuwe kaders voor een structurele aanpak van arbo-zorg, die aansluit op veranderingen in de samenleving en rekening houdt met de maatschappelijke context waarbinnen de krijgsmacht functioneert.' Hij zei verder: 'Goede arbeidsomstandigheden voor een moderne militair in een moderne krijgsmacht: dát is de norm voor Defensie. Defensie is immers een normale werkgever, maar niet altijd. De militair is een normale werknemer, maar ook niet altijd. De defensieorganisatie moet doordrongen zijn van het belang van goede arbeidsomstandigheden. Zowel in de normale bedrijfsvoering als tijdens uitzendingen moeten arbeidsomstandigheden op het netvlies staan van commandanten en leidinggevenden.' Overigens benadrukte de bewindsman dat het niet alleen een zaak van de commandanten en leidingevenden is, maar dat de werknemer ook een eigen verantwoordelijkheid heeft.

Tijdens het congres werd onder meer aandacht besteed aan de ervaringen van militaire commandanten met arbeidsomstandigheden in de praktijk, de uitvoering van arbobeleid tijdens operationele activiteiten en het terugdringen van fysieke belasting. In de door beide staatssecretarissen ondertekende intentieverklaring zijn afspraken vastgelegd over samenwerking bij de aanpak van fysieke belasting van zowel militaire als burger-werknemers. De afspraken moeten binnen het jaar uitmonden in een arboconvenant. Het geheel past in het kabinetsbeleid om de arbeidsrisico's in daarvoor gevoelige bedrijfstakken te verminderen.

Klik hier voor de hele toespraak van Staatssecretaris Van Hoof.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie