Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hulporganisaties trekken zich terug uit Guinee om gevechten

Datum nieuwsfeit: 17-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Foster Parents Nederland

Bezoekadres

Van Boshuizenstraat 12

Amsterdam

CBF-KeurOpnieuw gevechten in Guinee, hulporganisaties trekken zich terug

GUINEE, 17 januari 2001- Afgelopen weekend vonden er opnieuw gevechten plaats in de steden Macenta en Gueckedou. Hierbij viel een onbekend aantal dodelijke slachtoffers. Ook raakten verschillende scholen en klinieken zwaar beschadigd.

De situatie wordt bemoeilijkt doordat er tussen de verschillende vredescorpsen, waaronder de West-Afrikaanse vredesmacht ECOMOG, spanningen zijn ontstaan.

In de grensstreek tussen Guinee en buurlanden Liberia en Sierra Leone wordt de afgelopen maanden regelmatig aangevallen door rebellen, waarbij al honderden mensen om het leven zijn gekomen.

Alle dorpen in het werkgebied van Foster Parents Plan kampen met de gevolgen van de oorlog. Sommige dorpen krijgen grote aantallen vluchtelingen te verwerken. Andere dorpen staan er verlaten bij omdat de bewoners op de vlucht zijn geslagen. Veel mensen zoeken hun toevlucht in Nzerekore, de enige plaats in de omgeving waar het tot nu toe rustig is gebleven.
Veel scholen hebben kinderen van vluchtelingen opgenomen en zitten daardoor overvol. Andere scholen hebben hun poorten gesloten. De vaccinatiecampagne van de Guinese overheid ondervindt problemen omdat vaccins niet kunnen worden aangeleverd.

Het hoofdkantoor van PLAN-Guinee in de stad Gueckedou is sinds december gesloten en alle medewerkers zijn geëvacueerd. Ook de andere hulporganisaties, waaronder de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben zich teruggetrokken uit het gebied. Dit maakt de situatie voor de naar schatting 250.000 vluchtelingen nog benarder. De vluchtelingen in Guinee zijn voor het grootste deel afkomstig uit de buurlanden Sierra Leone en Liberia, waar zij al eerder waren gevlucht voor acties van rebellen


* 11 dec. 2000: PLAN-kantoor sluit wegens aanhoudende gevechten in Guinee

* 3 okt. 2000: Grensconflicten in Guinee

* Foster Parents Plan in Guinee

last updated: 17/01/01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie