Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start onderhandelingen nieuwe CAO Contract-catering

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV HORECABOND

FNV Horecabond wil tijd, loopbaanperspectief en loon in CAO Co

Vandaag starten de onderhandelingen voor een nieuwe CAO Contract-catering. De FNV Horecabond heeft VENECA, de werkgeversorganisatie, voorstellen gedaan voor een nieuwe CAO, gebaseerd op de uitkomsten uit de enquête onder leden in de contract-catering en het arbeidsvoorwaardenbeleid 2001. De FNV Horecabond wil in de nieuwe CAO een loonsverhoging van 4 procent, loopbaanperspectief en prominent aandacht voor het thema 'tijd', waaronder ook aanpak werkdruk valt. Daarnaast wil de bond de CAO vereenvoudigen en beter leesbaar maken, de 'CAO op maat' invoeren en de loontabellen en matrices harmoniseren.
Op 1 maart loopt de CAO Contract-catering af.

Enquête
De respons op de enquête in de contract-catering is redelijk goed. In totaal zijn 1040 enquêtes verwerkt. De respons is representatief voor de leden van de FNV Horecabond. Het grootste deel van de respondenten is in vaste dienst en heeft een contract van meer dan 30 uur.

De belangrijkste uitkomsten:
. Een meerderheid van de werknemers heeft al twee jaar geen opleiding of cursus gedaan.
. Werknemers willen cursussen volgen in werktijd. . Oudere werknemers willen meer vrije tijd en jongere werknemers zoeken kinderopvang.
. De indeling vrije tijd en werktijd is het grootste probleem. . Het personeelstekort in de catering leidt tot meer werkdruk.

Top vijf van wensen voor de nieuw CAO:

1. Loonsverhoging

2. Werkdrukverlaging

3. Scholing

4. Inspraak over de werksituatie

5. Verbeteren combinatie werk en privé

De belangrijkste voorstellen van de FNV Horecabond voor de nieuwe CAO, looptijd 1 jaar:
. loonsverhoging van 4 procent met inflatiegarantie . verhoging van salarisschalen met 1,9 procent in verband met het wegvallen van de overhevelingstoeslag
. uitbreiding van het aantal functiejaren in groep I en II in de bedrijfscatering
. meer inspraak over de werksituatie en meer mogelijkheden om werk en privé te kunnen combineren (voorstellen voor regelingen verlof, calamiteiten, zorgverlof, kinderopvang, adoptie) . verbeteren van loopbaanmogelijkheden door persoonlijke opleidingsplannen met budget en door loopbaanadvies . aandacht voor leeftijdbewust personeelsbeleid met uitbreiding ouderenverlof en beperking ploegendienstverplichting . een eindejaarsuitkering voor de inflight-catering . terugdringen van ziekteverzuim door aanpak werkdruk en arboconvenant 'Reïntegratie in het eerste ziektejaar'

Ben Francooy, Marchien Koster en Eiko de Vries onderhandelen namens FNV Horecabond.
Volgende onderhandelingsdata: 31 januari en 7, 15 en 22 februari.

De contract-catering heeft ruim 16.000 werknemers. De bekendste contract-cateraars zijn:
. de Compass Group Nederland (o.m. Eurest) 1400 vestigingen met een brutojaaromzet van zo'n 736 miljoen gulden, . Sodexho Nederland (Van Hecke) 1360 vestigingen met een brutojaaromzet van 748 miljoen gulden
. Albron Catering met circa 1100 vestigingen en een brutojaaromzet van 480 miljoen gulden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie