Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LHV: 'Magere brief Borst, maar Kamerdebat biedt perspectief'

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Magere brief minister, maar Kamerdebat biedt perspectief

18 januari 2001

"Een magere brief met weinig concrete toezeggingen" luidt het eerste oordeel van de Landelijke Huisartsen Vereniging over de brief die minister Borst aan de Tweede Kamer heeft gezonden over de problemen in de huisartsenzorg. Het spoeddebat dat de Kamer op woensdagavond 17 januari daarover hield, biedt echter wel perspectieven, aldus het LHV-bestuur in een eerste reactie. Het is nog te vroeg om de aangekondigde stakingsactie van 15 februari nu al op te schorten. Daarover zal in de loop van komende weken een besluit worden genomen, nadat overleg heeft plaatsgevonden met de minister en met Zorgverzekeraars Nederland.

Mede naar aanleiding van de door de LHV afgekondigde stakingsdag en het begin van de huisartsenacties eerder deze week, debatteerde de Tweede Kamer met minister Borst over de knelpunten in de huisartsenzorg. De minister verklaarde daarbij dat oplossing daarvan de hoogste prioriteit heeft en dat deze visie breed in het kabinet wordt gedragen. Aan uitbreiding van de opleidingscapaciteit wordt reeds gewerkt en de verhoging van de salarissen van huisartsen in opleiding is op 1 januari j.l. ingegaan. Ten aanzien van een verhoging van de praktijkkostenvergoeding en het inkomen, onderstreepte de minister de noodzaak daarvan. Bij het kabinetsberaad over de voorjaarsnota in april, staat de huisartsenzorg boven aan de lijst, aldus de minister. Dan zal over uitbreiding van het huisartsenbudget worden gesproken. Een eerdere toezegging door het kabinet is volgens haar niet reëel. Zij riep de LHV op om samen met Zorgverzekeraars Nederland tot afspraken te komen en de bestaande besluitvormingsprocedures te volgen. Zij gaf vervolgens aan het vertrouwen te hebben dat dit zou lukken. Pas als dat niet het geval mocht blijken te zijn, zal de minister overwegen in te grijpen. De minister en een groot deel van de Kamer riepen de huisartsen de acties op te schorten en het beraad over de voorjaarsnota af te wachten. De Kamer - regeringspartijen en oppositie - deelde het besef van de noodzaak tot concrete maatregelen en sprak het vertrouwen in de minister uit.
In een eerste reactie op het debat verklaarde LHV-voorzitter Slagter-Roukema het nog te vroeg te vinden om een oordeel uit te spreken over het opschorten van de acties. Daarover zal komende weken met de leden worden gesproken, nadat bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden met de minister en met Zorgverzekeraars Nederland. Daarin moet duidelijk worden hoe reëel de kansen zijn de problemen daadwerkelijk op te lossen, met name ten aanzien van de praktijkkostenvergoeding en het inkomen. Niet voor niets luidt het motto van de huisartsen 'eerst zien en dan geloven', gezien de ervaringen in de afgelopen jaren.

Ga naar : Nieuwspagina van de LHV
Volgend artikel : Tijd voor actie actueel
Vanaf 1-2-2001 bereikbaar
via de rubriek Nieuws

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie