Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen Khadija Arib en Rob Oudkerk over thuis bevallen

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Vragen van Khadija Arib en Rob Oudkerk 18 januari 2001

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1.
Hebt u kennisgenomen van het bericht 'Thuis bevallen komt in de knel'?(1)

2.
Is de minister op de hoogte van de gevolgen van de invoering van de dienstenstructuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging voor het thuisbevallen, met name in Friesland, Groningen, Zeeland en de kop van Noord-Holland?

3.
Is de minister op de hoogte van het feit dat in enkele gebieden de verloskundige zorg geheel is verdwenen? Hoe beoordeelt u deze ontwikkelingen? Welke maatregelen gaat u op de korte termijn ondernemen om aan deze situatie een einde te maken?

4.
Is dit onvoorziene neveneffect door de taskforce voor de invoering van de dienstenstructuur onderkend? Is hierover in de maandelijkse rapportage melding van gemaakt? Zo ja, hoe luidt deze rapportage?

5.
Bent u het eens met de stelling dat de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Districtshuisartsenverenigingen naar een tussenoplossing dienen te zoeken voor het behoud van de verloskundige zorg door huisartsen die de verloskundige zorg willen continueren?
Zijn er aanvullende maatregelen nodig om in het hele land de mogelijkheid tot thuis bevallen in stand te houden, als door de invoering van de dienstenstructuur blijkt dat verloskundig actieve huisartsen gedwongen zijn te stoppen met het geven van verloskundige zorg? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

5.
Worden zorgverzekeraars en instellingen gecompenseerd voor de extra kosten die gepaard gaan met het vinden van alternatieve opvangmogelijkheden, als de capaciteit voor bevallingen van de ziekenhuizen tekort schiet?

6.
Op welke wijze spelen deze ontwikkelingen een rol binnen het overleg tussen KNOV, LHV en het NHG over de unificatie van standaarden eerstelijns verloskunde? Wanneer wordt de Kamer hierover geïnformeerd?

7.
Welke mogelijkheden heeft de minister om verloskundig actieve huisartsen aan te moedigen of te verplichten een overgangsperiode in acht te nemen, om in die periode een aanvaardbare alternatieve oplossing te vinden?

1.
1. Haagsche Courant, 29 december 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie