Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studenten gearresteerd vanwege politieke meningsuiting

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht - 18 januari 2001

Studenten gearresteerd vanwege politieke meningsuiting:

HOEZO VRIJE UNIVERSITEIT???

Zojuist zijn drie leden van de Internationale Socialisten gearresteerd op de Vrije Universiteit in Amsterdam bij het ophalen van handtekeningen en het verkopen van de krant De Socialist. Met grof geweld werd één van hen op de grond gesmeten en in handboeien afgevoerd. Op dit moment zitten zij nog vast en worden ondervraagd over hun 'illegale politieke activiteiten'.

Deze arrestatie is een climax in de recente pogingen van de VU-autoriteiten politieke meningsuiting van de universiteit te weren. Aanleiding was een petitie uit solidariteit met de Palestijnse strijd. Het verbieden hiervan leidde in november tot de start van een campagne voor politieke vrijheid op de VU, die op dit moment steeds breder gedragen wordt. Zo sloten naast veel studenten ook de studentenvakbond SRVU en een docent zich bij de campagne aan.

Ondanks de groeiende steun voor de campagne kozen de VU-autoriteiten vandaag voor een verharding van hun aanpak en lieten de politie tot arrestatie overgaan. Als het VU-bestuur echter denkt hiermee onze strijd voor politieke vrijheid te kunnen stoppen heeft ze het goed mis. Haar arrogantie dwingt ons de campagne des te breder aan te pakken. Wij roepen daarom iedereen op zich achter de campagne en de petitie te scharen. We laten ons niet monddood maken.

Hieronder de tekst van de petitie en een artikel uit De Socialist van afgelopen december. Neem voor meer informatie contact op via nummer: 020-4634464 of mail naar: (info@internationalesocialisten.org)

Tekst petitie

VU - VRIJ VAN POLITIEK?

Wist jij dat er geen politieke vrijheid bestaat op de VU? Zo hebben VU-studenten die handtekeningen ophaalden ter ondersteuning van VN-resolutie 1322 onlangs van de heer Schut van het CvB (College van Bestuur) vernomen dat zij zich schuldig maakten aan huisvredebreuk.

Wist jij dat VU-studenten geen politieke organisatie mogen opbouwen, geen posters met politieke boodschappen mogen verspreiden, geen meetings mogen houden waarin zij zelf politieke boodschappen naar voren brengen?

Wist jij dat de heer Schut zelf kan bepalen welke politieke boodschappen worden toegestaan en welke niet? Nee? Dit nemen we je dan niet kwalijk want zelfs de Universitaire Studenten Raad en de SRVU waren hier niet van op de hoogte.

Het lijkt erop dat het CvB geen slapende honden wakker wil maken. Wij willen d.m.v. een petitie en een forumdebat met het CvB dit conservatieve beleid veranderen. Als de VU kritische studenten wil opleiden moet zij naar onze mening VU-studenten die een kritische politieke boodschap hebben over controversiële politieke kwesties juist niet de mond snoeren.

Inmiddels is deze petitie ondertekend door o.a. de SRVU, de IS, leden van TSV, UNEM en de Humanistische Partij, VU-docent Henk Overbeek, SP-kamerlid Harry van Bommel en vele studenten aan de VU. Wees solidair en teken de petitie ook! Mail door naar bovenstaand email-adres.

Uit De Socialist #118 - december 2000

Studenten eisen democratie:

"WE LATEN ONS NIET MONDDOOD MAKEN"

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn studenten een campagne begonnen voor vrijheid van meningsuiting. Het verspreiden van politieke boodschappen is namelijk op de VU verboden. Ze begonnen hun campagne nadat de VU leden van de Internationale Socialisten ervan weerhield om handtekeningen op te halen ter ondersteuning van VN-resolutie 1322 die eist dat het 'excessieve geweld van de Israëlische regering' wordt beëindigd.

De VU schakelde de politie in, maar deze kon niet uitleggen waarom het ophalen van handtekeningen tegen de wet is en vertrok. Studenten voeren nu actie om dit conservatieve beleid te veranderen. Marieke Raaijmakers, studente filosofie, vertelt waarom: "De huidige situatie is dat de heer Schut in zijn eentje bepaalt welke politieke boodschappen storend zijn of rellen veroorzaken. Tot nu toe blijken de reacties op onze petitie voor politieke vrijheid van meningsuiting dat het merendeel van de studenten voor verandering van het beleid is, dus voor politieke vrijheid. Ik hoop dat iedereen de petitie tekent."

De studentenvakbond SRVU heeft zich solidair verklaard met de petitie en heeft via de fractie 'progressieve studenten' in de universitaire studentenraad het College van Bestuur om opheldering gevraagd. Cecelle Meijer, voorzitster van de SRVU, zegt: "Binnen de grenzen die de wet stelt moet het voor studenten op de VU mogelijk zijn om ongestoord hun politieke mening te geven; je mag bijvoorbeeld geen personen of groepen beledigen. Juist de universiteit zou een plek moeten zijn waar maatschappijkritische visies ontstaan."

Dr. Henk Overbeek, docent internationale betrekkingen, schaarde zich achter de campagne: "Van instellingen voor het hoger onderwijs in Nederland mag worden aangenomen dat zij het tot hun taak rekenen een bijdrage te leveren aan de vorming van hun studenten tot volwaardige burgers in onze democratische samenleving. Tegen die achtergrond is het onverstandig van de VU om studenten te willen beletten uiting aan hun politieke overtuiging te geven en al helemaal om de politie af te sturen op mensen die handtekeningen verzamelen onder een petitie die oproept tot het uitvoeren van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties!"

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie