Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Project voor handhaving buitengebied Groningen van start

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Stadskanaal

Project voor handhaving in het oost-groninger buitengebied van start.

22 januari 2001

De gemeente heeft op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de verplichting om een bestemmingsplan op te stellen voor het gebied van de gemeente dat niet tot de bebouwde kom behoort, het zogenaamde 'buitengebied'. Het bestemmingsplan is bedoeld om de ruimteclaims met elkaar in verband te brengen en tegen elkaar af te wegen. Daarbij wordt ook een integrale afweging gemaakt van de diverse belangen, zoals milieu-, natuur- en economische belangen. Natuurlijk wordt ook met de belangen van de bewoners rekening gehouden. Zij worden zoveel mogelijk bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan betrokken. Bij handhaving gaat het onder meer over het controleren op naleving van de regels op het gebied van bodemaantasting, vangen en verstoren van wild, kappen, storten van afval, ongeoorloofde betreding, illegaal bouwen of gebruik, foutief beheer.

In veel gemeentes heeft de handhaving in het buitengebied tot nu toe een lage prioriteit gekregen. De gemeenten Vlagtwedde, Stadskanaal, Pekela, Reiderland en Bellingwedde, de provincie Groningen (ontgronding, groene wetten en ruimtelijke ordening), inspectie ruimtelijke ordening, inspectie milieuhygiëne en politie hebben besloten om gezamenlijk een leerproject te houden. De deelnemende instanties willen komen tot een samenhangende handhaving van de verschillende regelgeving die voor het buitengebied geldt. De verschillende instanties die in het buitengebied de regelgeving handhaving zullen hierbij gezamenlijk op pad gaan om informatie en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast moet er ook door meer aandacht komen voor de handhaafbaarheid bij het opstellen van een bestemmingsplan. De voorschriften moeten duidelijk worden geformuleerd en er moet niet meer in het plan worden geregeld dan in de praktijk van de handhaving kan worden waargemaakt. Het project dat op 18 januari officieel van start gaat zal na 8 maanden worden afgesloten met een bijeenkomst waarin alle resultaten en knelpunten worden gepresenteerd.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie