Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Andere formule voor provinciale prijzen voor beeldende kunst

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Gewijzigde formule voor de provinciale prijzen voor beeldende kunst
Brugge, 18/1/2001
De bestendige deputatie heeft besloten om een grondige verandering door te voeren inzake de provinciale prijzen, meer bepaald die prijzen die onder de ruime noemer van beeldende kunst vallen.

Tot voor kort werden door de sectie Beeldende Kunst van de Dienst voor Cultuur drie afzonderlijke provinciale wedstrijden georganiseerd: q de Provinciale Prijs voor Beeldende Kunst: een tweejaarlijkse prijs beurtelings bestemd voor multipliceerbare en niet-multipliceerbare kunstvormen
q de Provinciale Prijs voor Architectuur: een tweejaarlijkse prijs, beurtelings een thema uit de stedelijke en de niet-stedelijke architectuur
q de Provinciale Prijs voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving: een jaarlijkse prijs met telkens een andere discipline of thema. Voorbeelden van thema s die reeds aan bod kwamen zijn glas, keramiek, juweel, textiel,

Naar aanleiding van de jurering bij de Prijs voor Beeldende Kunst begin 2000 bleek dat door recente ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe technieken en de nieuwe media (computer e.d.), het verschil tussen multipliceerbaar en niet-multipliceerbaar niet langer te handhaven is. Bovendien was de praktische organisatie niet meer haalbaar door het erg grote aantal deelnemers (198 in 2000). Vandaar dat resoluut gekozen werd voor een nieuwe formule.

Vanaf 2001 zijn de drie oude Prijzen omgevormd tot vier vierjaarlijkse wedstrijden:

q prijs voor beeldende kunst algemeen,
q prijs voor architectuur algemeen,
q prijs voor alle disciplines binnen de kunstambachten en q prijs voor vormgeving.

De deelnemers zenden voor een eerste ronde in via beeldmateriaal. Een jury maakt dan keuzes en slechts de geselecteerde kunstenaars/ontwerpers worden gevraagd een beperkt aantal van hun werken/ontwerpen binnen te brengen voor de tweede ronde.

Voor de Prijs Architectuur worden in de tweede ronde plaatsbezoeken afgelegd door de jury, wat in bepaalde gevallen ook kan gebeuren voor de Prijs Beeldende Kunst.
Doorgaans volgt er na elke wedstrijd, op voorstel van de jury, een tentoonstelling met de bekroonde werken.

Deze structurele reorganisatie moet niet alleen een aantal praktische en inhoudelijke problemen oplossen maar de wedstrijden meteen nog aantrekkelijker maken.

De Prijs voor Kunstambachten wordt in het najaar van 2001 uitgeschreven. In 2002 wordt dan de Prijs voor Beeldende Kunst georganiseerd. Het jaar nadien, in 2003, komt de Prijs voor Architectuur aan bod en het rijtje wordt afgesloten met de Prijs voor Vormgeving in 2004.

MEER INFORMATIE KUNT U BEKOMEN IN HET PROVINCIEHUIS BOEVERBOS, DIENST CULTUUR, SECTIE BEELDENDE KUNST
BIJ MEVR. CHRIS MINTEN OP NUMMER : 050/40.34.02 OF VIA E-MAIL : chris.minten@west-vlaanderen.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie