Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: computerprogramma voor juridische casussen

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

UvA Agenda

Titel An instructional environment for learning to solve legal cases PROSA.

Datum donderdag 18-01-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus mw. A.J. Muntjewerff

Promotor prof. dr. J.A.J.P. Breuker

In haar proefschrift beschrijft Antoinette Muntjewerff het computerprogramma PROSA (Probleem Situaties Algemeen bestuursrecht), dat studenten leert om juridische casussen op te lossen. Het programma is nu nog alleen geschikt om casussen in bestuursrecht op te lossen, maar is gemakkelijk uit te breiden naar alle andere domeinen van het recht. Muntjewerff testte het programma op studenten die gezakt waren voor een tentamen bestuursrecht. Uit de resultaten van het onderzoek bleek niet alleen dat de studenten het leuk vonden om met het programma te werken, maar ook dat ze twee keer zo goed waren geworden als studenten die niet met het programma hadden geoefend. Met behulp van het programma kan de weg die naar een juridische oplossing leidt worden gevisualiseerd. PROSA maakt onderscheid tussen de verschillende stappen in de redenatie die uiteindelijk tot een conclusie leiden. Op die wijze leren studenten de gekozen oplossing beter motiveren. Dit heeft ook consequenties voor de scores bij tentamens, meent Muntjewerff. Volgens haar moet niet alleen de juistheid van de conclusie worden meegewogen, maar ook de redenering die tot de conclusie leidt.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie