Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Foster Parents: update aardbeving El Salvador

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Foster Parents Nederland

Bezoekadres

Van Boshuizenstraat 12

Amsterdam

CBF-KeurUpdate aardbeving El Salvador

EL SALVADOR, 18 januari 2001 -- Op zaterdag 13 januari jongstleden werd El Salvador getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich in de Stille Oceaan vlak onder El Salvador, maar ook in Honduras, Guatemala, Nicaragua en Zuid-Mexico was de schok te voelen.

In El Salvador heeft de aardbeving enorme schade aangericht. Mede als gevolg van de ernstige ontbossing op de berghellingen ontstond een groot aantal aardverschuivingen. Circa 17.000 woningen raakten ernstig beschadigd. Nog eens 8.000 huizen zijn compleet verwoest. Honderden mensen raakten onder de aarde bedolven. Tot nu toe zijn meer dan 600 dodelijke slachtoffers geborgen. Meer dan duizend mensen worden nog vermist. De vrees bestaat dan ook dat het aantal doden verder zal oplopen.

Twee werkgebieden getroffen
De aardbeving trof ook La Libertad en San Salvador, twee van de drie werkgebieden van Foster Parents Plan / PLAN International in El Salvador. In het noordelijker gelegen werkgebied Chalatenango blijkt sprake van relatief lichte schade: van twintig Foster Parent-families waren de huizen beschadigd.

La Libertad

De volgende PLAN-dorpen werden geëvacueerd:

Santa Eduviges Guadalupe I Guadalupe II Comasagua Las Margaritas San Martín Los Amates El Limón Las Granadillas El Triunfo El Matazano Alvarez Progrso

Met name in het werkgebied La Libertad, dat het dichtst bij het epicentrum ligt, is de chaos enorm. De hulpverlening van PLAN richt zich daarom vooral op dit gebied. Er zijn op dit moment zon 50 medewerkers van PLAN direct bij de hulpverlening in La Libertad betrokken.

Door landverschuivingen zijn in de wijk Las Colinas in de stad Santa Tecla over een breedte van 450 meter circa achthonderd woningen weggevaagd. Vier dorpen zijn geheel onder de aarde bedolven geraakt: Guadelupe I, Guadelupe II, Los Amates en Santa Eduviges. PLAN werkt niet in de middenklasse wijk Las Colinas, maar wel in de vier genoemde dorpen.

Van de 143 PLAN-dorpen in La Libertad zijn er 13 volledig verwoest en vrijwel alle overige hebben ernstige schade opgelopen. De 7.000 families uit de verwoeste dorpen zijn geëvacueerd naar El Cafetalón of een van de andere opvangcentra in La Libertad. In El Cafetalón zochten inmiddels ruim 10.000 mensen hun toevlucht. Bijna overal kampt men met gebrek aan water, voedsel en andere eerste levensbehoeften. PLAN doet haar uiterste best om hier zo snel mogelijk verbetering in te brengen.

Hoewel de communicatie met het werkgebied ernstig wordt bemoeilijkt is nu al wel duidelijk dat in La Libertad dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Naar schatting zijn in de dorpen waar PLAN werkt 150 mensen omgekomen, waaronder ook Foster Parent-kinderen en hun familieleden. Om hoeveel personen het gaat en wie er precies zijn omgekomen is vanwege de chaos helaas nog niet bekend. Zeker 22 personen worden nog vermist.

San Salvador
Het werkgebied in en rondom de hoofdstad San Salvador is minder zwaar getroffen. Maar ook daar heeft een groot aantal families materiële schade geleden. Veel mensen slapen buiten, omdat hun huizen verwoest zijn. Levensmiddelen zijn nauwelijks verkrijgbaar en in grote delen van het gebied is geen drinkwater. Daarnaast is een groot aantal wegen als gevolg van de aardverschuivingen geblokkeerd. Veel dorpen zijn hierdoor afgesloten van de buitenwereld en wachten nog op hulp.

Hulp nabij
PLAN is al meer dan twintig jaar actief in El Salvador en heeft in die tijd waardevolle contacten opgebouwd met lokale instanties en overheden.
In 1998 was PLAN nauw betrokken bij de hulpverlening aan de slachtoffers van de orkanen Georges en Mitch. Deze ervaring sterkt de organisatie in haar huidige werkzaamheden.
In eerste instantie zal PLAN zich richten op de inventarisatie van de schade en de distributie van voedsel, water en medicijnen. Na de noodhulp zal de focus verschuiven naar traumaverwerking bij kinderen, ondersteuning van de evacuatiecentra en de wederopbouw van de getroffen gebieden.

Informatie
Pas als de werkgebieden weer helemaal toegankelijk zijn, zal blijken wat de precieze omvang van de schade is. Naar verwachting zal op zn vroegst pas over enkele weken gedetailleerde informatie over de families in La Libertad en San Salvador beschikbaar zijn. Zodra bekend wordt dat een Foster Parent-kind en zijn of haar familie tot de direct getroffenen blijkt te behoren, dan zal Foster Parents Plan de betreffende Foster Parent daarover rechtstreeks informeren. Foster Parents moeten er rekening mee houden dat de post van en naar El Salvador ernstige vertraging oploopt.

Noodfonds
Voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in El Salvador en de wederopbouw van de getroffen gebieden is veel geld nodig. Samen met de andere PLAN-donorlanden heeft Foster Parents Plan daarom een noodfonds opgericht. Bijdragen aan dit noodfonds kunnen worden overgemaakt op postgiro 8800 t.n.v. Stichting Foster Parents Plan Nederland, o.v.v. 'Ramp El Salvador'.

last updated: 19/01/01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie