Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afvalverwerking Tilburg gaat samenwerking aan met Midwaste

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

18-01-2001

BAT participeert in Midwaste

De gemeente Tilburg stemt in met deelname van het Brabants Afval Team in Midwaste. Midwaste N.V. is een verzameling overheidsgedomineerde reinigingsdiensten uit zuid-en midden Nederland die hun krachten bundelen. Doelstelling van Midwaste is het bereiken van voordelen door schaalvergroting met behoud van volledige zelfstandigheid en identiteit van alle deelnemende bedrijven. Op 2 februari 2001 wordt hiertoe de vennootschap Midwaste N.V. opgericht.

Door de deelneming in Midwaste kunnen de kosten van het BAT in de toekomst verder omlaag. Met name de afvalverwerkingskosten kunnen omlaag door aanbesteding van gezamenlijke afvalstromen van de 7 deelnemende bedrijven. Het gaat hier om het Brabants Afval Team (Tilburg), de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch, DAR (Nijmegen), Irado (Schiedam/Vlaardingen), Netwerk (Dordrecht/Zwijndrecht), SAVER (Bergen op Zoom/Roosendaal) en Afvalcombinatie De Vallei (Ede) uit zuid- en midden Nederland.

Ook gezamenlijke inkoop - o.a. inzamelvoertuigen en afvalcontainers - zal naar verwachting de kosten van het BAT drukken. De samenwerking zal ook leiden tot andere voordelen, zoals het onderling uitlenen van inzamelvoertuigen en het uitwisselen van kennis. Voor de inwoners van Tilburg betekent dit, naar schatting, op termijn, een vermindering van f 10,- per jaar op de afvalstoffenheffing.

De 7 bedrijven hebben een gezamenlijke omvang van bijna 550.000 bediende huishoudens. De combinatie is vergelijkbaar met grote particuliere organisaties zoals BFI en van Gansewinkel. Qua omvang (aantal bediende huishoudens en hoeveelheid afval) bedraagt het aandeel van BAT in Midwaste N.V. 17%. Qua totale kosten bedraagt het aandeel van het BAT slechts 14%. De oorzaak hiervan zijn de lage kosten van het BAT, die uit een landelijk onderzoek in september 2000 als goedkoopste gemeentelijke inzameldienst uit de bus kwam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie