Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pieter van Vollenhoven op werkbezoek met van der Ploeg

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Hoevelaken, 18 januari 2001

mr. Pieter van Vollenhoven: Haast maken met extra geld voor grote restauraties

Mr. Pieter van Vollenhoven vergezelde vandaag (18 januari) staatssecretaris Rick van der Ploeg van OCenW bij een deel van zijn werkbezoek. Van der Ploeg bezocht enkele grote monumenten die dringend gerestaureerd moeten worden. Op kasteel Amerongen uitte Van Vollenhoven zijn bezorgdheid over het tekort aan financiële middelen voor grootschalige restauratieprojecten.

Mr. Pieter van Vollenhoven wees er op dat er nog steeds onvoldoende geld is voor het restaureren van monumenten. Met name grootschalige restauraties gaan nu wegens geldgebrek niet door. Dit ondanks de eind vorig jaar afgekondigde speciale subsidieregeling voor deze kanjer-restauraties en de extra f 100 miljoen die het Kabinet vorig jaar hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Met deze regeling wil staatssecretaris Van der Ploeg een start maken met de inhaalslag die nodig is bij de restauratie van grootschalige monumenten. Hiervoor is nu in totaal f 200 miljoen beschikbaar. Om alle nu ingediende subsidieaanvragen voor grote restauraties te kunnen honoreren is echter het dubbele nodig. Staatssecretaris Van der Ploeg beslist eind januari over de verdeling van deze rijksgelden.

Van Vollenhoven wijst er bovendien op dat van de f 200 miljoen voor grootschalige restauraties een bedrag van f 80 miljoen is geleend uit toekomstige budgetten voor de reguliere restauratiesubsidies. "Dat geld moet wel snel terug", stelde hij. De ervaring leert dat onduidelijkheid over subsidie-budgetten ertoe leidt dat het maken van restauratieplannen uitgesteld wordt. Vooral eigenaren van woonhuismonumenten kijken dan de kat uit de boom. De voorzitter van het Restauratiefonds waarschuwde voor de gevolgen hiervan. Door verdergaand verval nemen de restauratiekosten in de loop van de tijd explosief toe. Dat blijkt ook uit het rapport Monumenten in de Steigers dat minister Zalm en staatssecretaris Van der Ploeg in 1998 uitbrachten. Daarin is berekend dat de kosten van restauraties in tien jaar tijd bijna verdubbelen.Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229.

terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie