Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieuvervuiling oorzaak BSE: reactie op media coverage

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Milieuvervuiling oorzaak verspreiding BSE / reactie op media coverage

Geachte lezer,
 
Vorige week publiceerden wij in onze landbouwvakbladen een interview met de Britse onderzoeker en boer Mark Purdey die vertelde dat BSE niet veroorzaakt wordt door diermeel, maar door organofosfaten en mangaan. Ook noemde hij dat het eten van besmet BSE-vlees niet de veroorzaker is van Creutzfeldt. In zijn onderzoek wijst hij de vervuiling van bestrijdingsmiddelen met organofosfaten en een hoog mangaangehalte als boosdoeners voor BSE en Creutzfeldt aan.
 
De media reageerden op dit artikel en publiceerden verschillende berichten waarbij zij Nederlandse wetenschappers aan het woord lieten. Geen van deze wetenschappers echter wilde het onderzoek bevestigen. Sterker nog, sommigen waren uiterst laatdunkend over deze Mark Purdey. Het is droevig om te weten dat op dit moment geen enkele Nederlandse wetenschapper contact heeft gezocht met Mark Purdey en andere wetenschappers, waaronder Dr. Brown en Dr Whatley die tevens relevante onderzoeken hebben uitgevoerd, die de bevindingen van Mark Purdey, gedeeltelijk of geheel, ondersteunen. Toch voelden de Nederlandse wetenschappers zich geroepen om het onderzoek en alle onderzoeken daaromheen af te doen als een zoveelste charlatanverhaal en ze bestempelden het onderzoek als niet-wetenschappelijk. Een charlatanverhaal waar zij alleen de titel van kennen, maar niet de inhoud. Het is jammer dat diezelfde wetenschappers niet de moeite hebben genomen om zich - alsnog - te verdiepen in het onderzoek naar mangaan en organofosfaten dat in Engeland en wereldwijd steeds meer wetenschappelijke ondersteuning krijgt. De Nederlandse wetenschappers gaven in de media een niet-wetenschappelijk antwoord op een wetenschappelijk onderzoek.
 
Gezien het gebrek aan kennis omtrent het onderzoek van Mark Purdey bij de Nederlandse wetenschappers zijn zij om verschillende redenen als informatiebron niet geschikt. Toch gebruiken de Nederlandse media deze personen als deskundigen en werden de bevindingen van Purdey op die manier ontkracht. Wanneer de Nederlandse media de moeite had genomen om zich iets verder in de materie te verdiepen dan waren zij andere wetenschappers op het spoor gekomen. Wetenschappers uit Slowakije, Frankrijk, Amerika, Japan en Engeland die het onderzoek ondersteunen. Zoals zo vaak heeft de media niet de tijd en motivatie om achter de oppervlakkige feiten te kijken en dieper te graven dan hun neuzen lang zijn. Misschien is het verstandig om dat in dit geval wel te doen. De BSE-affaire is te belangrijk voor de menselijke gezondheid om elke oplossing en conclusie bij voorbaat van de tafel te vegen. De media kijkt net als iedereen in een richting. Juist de journalistiek zou, om de hele waarheid omtrent BSE te achterhalen, de andere kant moeten observeren.
 
 
Reinout Burgers
Diana Saaman 
 
Agrio-Uitgeverij
 
 
Voor meer informatie: (redactie@agrio.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie