Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NIBUD brengt Kostgeldkrant uit

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIBUD Persbericht

nibudan.gif (21455 bytes) P E R S B E R I C H T

19 januari 2001

Kostgeld

Een actueel onderwerp in een nieuw jasje

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, heeft de Kostgeldkrant uitgegeven: een nieuwe informatieve krant voor het berekenen van kostgeld. Kostgeld lijkt een ouderwets begrip maar is actueler dan ooit. Veel jongeren kampen met financiële problemen. Het betalen van kostgeld is een manier om jongeren met geld om te leren gaan. Het blijkt voor velen lastig vast te stellen hoeveel er gevraagd kan worden. Met behulp van de nieuwe Kostgeldkrant kan op eenvoudige wijze een reëel kostgeldbedrag berekend worden.

Vergoeding van onkosten

Kostgeld is een vergoeding voor de kosten die ouders maken voor hun inwonend kind met een eigen inkomen. Of voor een andere (tijdelijke) huisgenoot, zoals bijvoorbeeld een studerend neefje of nichtje. Denk aan het verbruik van gas, electra en water en uitgaven voor maaltijden. Ouders ontvangen geen kinderbijslag meer als een kind eigen inkomsten heeft. Een kostganger kan ook gevolgen hebben voor het recht op huursubsidie, bijstand of kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Het is dan ook redelijk om niet alleen de gemaakte kosten, maar ook deze inkomenseffecten door te rekenen in het kostgeldbedrag.

Leren omgaan met geld

Jongeren hebben veel te besteden, zeker als ze een baan hebben en nog thuis wonen. Een groot deel van dit geld kunnen zij uitgeven aan leuke dingen als vakanties, dure kleding en uitgaan. Als ze op zichzelf gaan wonen daalt het vrij besteedbaar inkomen in veel gevallen enorm. Niet iedereen kan die financiële omschakeling maken, met als gevolg dat er (problematische) schulden kunnen ontstaan. Door het betalen van kostgeld worden jongeren zich bewust van het feit dat het leven geld kost.

Direct uitrekenen
In de Kostgeldkrant worden de verschillende posten die in rekening kunnen worden gebracht besproken. Ook worden er voorbeeldsituaties geschetst en voorbeeldbedragen gegeven. In een rekenschema kan het uiteindelijke kostgeldbedrag gelijk worden uitgerekend.

Kosten en bestelwijze
De Kostgeldkrant kan worden verkregen door 8,75 over te maken op Postbanknummer 368700 ten name van het NIBUD in Utrecht, onder vermelding van bestelcode C04. De Kostgeldkrant wordt dan zonder verdere kosten thuisgestuurd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie