Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ingetrokken: Solidariteitsfonds met Antillen in 2001 omhoog

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Solidariteitsfonds in 2001 omhoog

Een persbericht bij het onderwerp Nederlands beleid 20 januari 2001
Naast de afspraken over het herstel van de Antilliaanse economie in het algemeen, hebben de Nederlandse Antillen en Nederland ook afspraken gemaakt over het gezond maken van de financiën van de kleinere eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Als de eilanden zelf ook goed financieel beleid voeren, zullen zij in 2001 meer geld krijgen uit het Solidariteitsfonds. Dat is het fonds waaruit de kleinere eilanden geld krijgen van de landsregering van de Nederlandse Antillen, van Aruba en van Nederland voor het in stand houden van noodzakelijke maar dure voorzieningen (bijvoorbeeld haven, vliegveld, medische voorzieningen). Sinds 1986 is het Solidariteitsfonds nooit meer verhoogd; het fonds heeft per jaar 21,8 miljoen Antilliaanse gulden te verdelen onder de kleinere eilanden.
Besloten is nu het fonds in 2001 door middel van indexering te verhogen tot 32,8 miljoen Antilliaanse gulden. Hiermee wordt een advies gevolgd van de commissie-Havermans.
Deze verhoging gaat alleen door als voldaan is aan strikte voorwaarden:


* Bonaire, Saba en Sint Eustatius zorgen voor sluitende begrotingen, rekening houdend met de bijdrage uit het Solidariteitsfonds;
* De eilanden bouwen geen nieuwe schulden of achterstanden op;
* De eilanden maken hierover afspraken met de landsregering van de Nederlandse Antillen, en over effectief begrotingstoezicht (tijdig indienen van jaarrekeningen, effectieve financiële voorschriften, regelmatige rapportages).

De Nederlandse Antillen en Nederland verhogen dus hun bijdrage aan het Solidariteitsfonds in 2001. Aan Aruba wordt gevraagd dit ook te doen. Een deel van de verhoging door de Nederlandse Antillen neemt Nederland voor zijn rekening.

Dit jaar zal de commissie-Havermans een nader advies uitbrengen over een eindoplossing. Daarvoor is echter eerst een onderzoek nodig naar de kostenstructuur van alle Antilleneilanden. Nederland zal dit onderzoek financieren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie