Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie over signalen die steden uitzenden

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

UvA Agenda

Titel De goede stad

Datum vrijdag 19-01-2001
Tijd 14:30 uur

De goede stad, prof. drs. G. Mak, bijzonder hoogleraar Grootstedelijke vraagstukken, in het bijzonder gericht op Amsterdam. Geert Mak gaat in op de signalen en boodschappen die iedere stad uitzendt. Kathedralen roepen op tot verheffing, paleizen en gerechtsgebouwen tot nederigheid, stadhuizen tot burgertrots, wooncomplexen tot saamhorigheid - of juist niet. Van Plato tot Wibaut is over die wisselwerking tussen stad en bewoner nagedacht, is ook geprobeerd de maatschappij vorm te geven met de bouw van 'ideale' steden en woonwijken. Welke signalen zendt nu een stad als Amsterdam uit? Welke boodschappen hebben vorige generaties in hun stedenbouw verstopt? Bijvoorbeeld in de 17de-eeuwse grachtengordel? Heeft men bij dat ontwerp alleen maar praktische doeleinden voor ogen gehad, of speelde wel degelijk een gevoel voor esthetiek, een streven naar 'de volcomen stad' een rol? Welke filosofie bepaalde een prestigeproject als het stadhuis - nu paleis - op de Dam? En wat moeten we denken van een wijk als Betondorp? En van de tuinsteden? En dan is er het huidige Amsterdam. Wat fluistert die stad nu tussen de regels door? En zou dat anders kunnen?

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie