Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inleiding Agnes Jongerius werkgelegenheidscongres Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Bemiddeling tussen hoop en vrees
FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

De bemiddeling naar werk moet gebeuren in samenwerking met de werkzoekende in kwestie. Dat zegt Agnes Jongerius, federatiebestuurder sociale zekerheid, in deze inleiding die ze hield tijdens een werkgelegenheidsconferentie op 17 januari in Amsterdam.

Inleiding van Agnes Jongerius, FNV-bestuurder sociale zekerheid, op de werkgelegenheidsconferentie Amsterdam 17 januari 2001.

Beste mensen,

Uit de voorbereiding naar deze werkconferentie bleek vrees en hoop bij de gedachte aan bemiddeling naar werk

Vrees:

- Voor te grote druk om in een niet gewilde baan gedropt te worden.
- Voor voorbijgaan aan de eigen bijzondere omstandigheden.
Hoop:

- Op reëel betaald werk.

- Dat de Amsterdamse paradox (veel vacatures en veel bijstandgerechtigden) in ieder geval aangeeft dat er veel vacatures zijn.
Hoe wordt bemiddeld en met welk resultaat?

Daar ben ik voor gevraagd.
Maar het antwoord hoor ik graag vanuit de werkgroepen. Wel wil ik aangeven waar de FNV aan denkt bij goede bemiddeling.

Onze inzet binnen het geweld van SUWI is om een aantal uitgangspunten gerealiseerd te krijgen; overeind te houden of te herstellen:


1. Meedenken van de werkzoekende:


Individueel:
De werkzoekende moet het met de consulent eens zijn wat er wordt voorgesteld. Dat geldt zowel voor de consulent bij het CWI en de sociale dienst als bij het reïntegratiebedrijf. Als dat niet lukt moet de reden duidelijk worden en ook gemotiveerd.

Collectief:
Er moet cliëntenparticipatie komen.

De individuele betrokkenheid van de werkzoekende bij wat wel en niet kan richting arbeidsmarkt kan veel groter worden. Een hinderpaal daarbij is de fasering. U weet wel, de kansmeter met daarin fase 1 t/m fase 4.

Uit ons onderzoek blijkt overigens dat cliënten dat niet weten. Terecht niet weten want de fasering behoort een hulpmiddel te zijn. Handig voor de consulent om een goed gesprek te voeren.

Maar raar als er uit blijkt dat U bent ingedeeld in fase 1 en er dus weinig mag omdat het geld gereserveerd is voor fase 2 t/m 4. Of omdat U in fase 4 bent ingedeeld en U dus te horen krijgt dat U eigenlijk niets kunt.


2. Passende arbeid in ere herstellen:


Over passende arbeid wordt vooral in politiek Den Haag nogal vanuit een vijandig beeld over uitkeringsgerechtigden gesproken. Vooral vanuit de idee dat mensen passende arbeid gebruiken om lekker in de uitkering te kunnen blijven.

Passende arbeid is voor de FNV simpel. Zonder passende arbeid is het werk voor een werknemer slecht vol te houden. En voor de werkgever en voor de collega's is het slecht werken met een collega die eigenlijk ongeschikt is voor zijn werk.


3. Aangeboden werk moet duurzaam zijn.

Wij voelen weinig voor bemiddeling naar werk van een paar weken en dan weer in de uitkering. Soms handig als tussenfase maar het leidt meestal alleen tot administratieve ellende met je uitkering. Een geslaagde bemiddeling moet toch wel over een arbeidsovereenkomst gaan van tenminste 6 maanden.


4. Scholing gaat boven kortdurend werk.

Wij vinden dat. We weten ook dat velen in de politiek vinden dat elke uitkering minder op korte termijn duidelijker is dan een scholing waarbij duurzaam werk aan het eind van de opleiding nog maar moet blijken.


5. Met leeftijd moet je verstandig om gaan.

Leeftijdsdiscriminatie mag niet. Maar verstandig met je cliënt omgaan mag wel. Leeftijd en passend werk is evenzeer een tweeling als leeftijd en koudwatervrees van werkgevers over het productievermogen van mensen boven de 50 of 45 jaar.

Kortom, bemiddeling moet je doen in samenwerking en met instemming van de werkzoekende.

Hoe gaat dat straks onder SUWI?

Ook voor ons de grote vraag.

Veel kan nu al. Ook nu kan de gemeente haar budget aanbesteden met daarin bepalingen rondom de inbreng van de cliëntwerkzoekende. En vanuit die inbreng bijvoorbeeld een accent leggen op scholing.

Ik denk overigens dat de gemeente van mening is dat ze volop aandacht heeft voor het belang van de cliënt. Aan jullie in de werkgroep is het om aan te geven of dat zo is en waar dat beter kan.

Onder SUWI krijgt de gemeente nog meer vrijheid om mensen trajecten aan te beiden. Ze hebben dan al het geld en bijna alle vrijheid

Bemiddeling naar een WIW baan kan, maar heeft niet onze voorkeur. De minimumbeloning is niet gekoppeld aan de functie; het is verplichte deeltijd en dus blijf je in de armoede en je blijft in een bijzondere positie.

Een WIW-baan kan wel heel handig zijn als hulpmiddel om goede scholing te krijgen. Via de WIW kun je een opleiding tot aankomend vakman volgen. Amsterdam heeft daar succesvolle trajecten mee gedaan.

Bemiddeling naar een I/D baan is al beter. Beloning is op termijn beter maar wij vinden het wel raar dat deze banen niet gewone reguliere banen worden.

Belangrijk is dat de gemeente Amsterdam besluit dat:
- Het CWI alle ruimte heeft om met de cliënt een reïntegratievoorstel te maken.
- In het contract met het bemiddelingsbedrijf wordt opgenomen dat het CWI reïntegratievoorstel wordt opgevolgd.
Dit vergt even uitleg:

Straks, onder SUWI, moet je je inschrijven bij het CWI.

Daar wordt de intake gedaan; je valt onder een fase. Zoals gezegd vinden wij die fasering maar niks.

Wellicht valt er toch mee te werken. Mits de consulent uitgaat van de cliënt en de ruimte heeft om in wijsheid te handelen. Samen wordt dan gekeken wat er kan en in welke richting de kans op een passende baan ligt.

Wat er moet gebeuren om dat werk te krijgen: De weg daarheen heet een reïntegratietraject. Dat wordt opgesteld; het reïntegratie bedrijf wordt gebeld; met het reïntegratietraject in de hand wordt met het reïntegratiebedrijf afgesproken hoe de invulling plaats vindt.

Ruzie met de consulent ontstaat alleen als de cliënt gewoon niks wil of als de consulent niet snapt wat de cliënt wil. In dat geval kan er een second opinion volgen en als ook dat tot niets leidt is er een probleem.

Het reïntegratiebedrijf zal vervolgens een nieuw gesprek voeren met de cliënt omdat de intake door het CWI een te globaal karakter heeft voor een maatwerk traject. Voor het precieze traject worden wellicht instrumenten als assessment gebruikt.

Als het maatwerktraject in onderling overleg is opgesteld wordt de gemeente formeel om instemming gevraagd en kan de uitvoering plaats vinden.

Ik denk dat dit straks zo in hoofdlijnen kan. Immers; in de Tweede Kamerstukken over SUWI staat telkens dat de klant centraal staat.

Voorwaarde is dat de gemeente het ook wil. Als dat zo is dan kan de gemeente dat afspreken met het CWI en dan kunnen ze dergelijke contracten met sluiten met reïntegratiebedrijven.

Voor zover wij nu zien heeft de gemeente geld voldoende voor trajecten en voor scholingstrajecten. Als het geld op is ligt er een reëel probleem. Maar ook waar is dat als het geld zo goed benut wordt het beleid kennelijk werkt.

De CWI consulent kan met deze opdracht goed werken. Hij is onafhankelijk van de verdere uitvoering en kan zich in deze rol laten zien als de zaakwaarnemer van de werkzoekende.

Het reïntegratiebedrijf kan haar bekwaamheid volledig in de strijd gooien en de Gemeente houdt de regierol. Bijvoorbeeld als blijkt dat het eerste reintegratieadvies niet door het reïntegratiebedrijf wordt begrepen.

Dan is er een probleem dat door overleg kan worden opgelost en waar de drie betrokken partijen, CWI, Reïntegratiebedrijf en cliënt, van kunnen leren.

Overigens valt het aan te bevelen dat de gemeente met meer dan een reïntegratiebedrijf een contract sluit zodat de cliënt ook ruimte heeft om daarin voorkeur uit te spreken.

Als de gemeente zo inspeelt op SUWI wordt de nieuwe uitvoeringsorganisatie misschien zelfs beter dan de oude.

Het kan ook anders gaan lopen. Er kan competentiedrift ontstaan tussen CWI en de gemeentelijke afdeling over wie wat bepaalt.

Reintegratie bedrijven kunnen een prijzenslag met elkaar gaan maken over de rug van de werkzoekenden.

Reïntegratiebedrijven kunnen hengelen naar goedkope contracten waarbij cliënten naar baantjes worden bemiddeld met als beoogt resultaat om als bedrijf een snelle betaling te krijgen wegens "resultaat". Er kan druk ontstaan om de cliënten verder te disciplineren.

Uitgaan van de positieve insteek lijkt mij echter beter.

En daarvoor is het nuttig als de gemeente haar opvattingen over de positie van de cliënt snel duidelijk maakt. Helder aangeeft dat die positie belangrijker is dan de positie van de uitvoeringsinstituten, of die nu CWI heet of nv Werk of Kliq of Start of Randstad; ... noemt U het maar. En dan niet in wollige intentieverklaringen maar gewoon in de manier waarop gewerkt gaat worden.

In Uw werkgroepen kunt U daarvoor al een voorzet maken.

Dank U wel.

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/nieuws .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...