Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechter wijst schadevergoeding toe na vrijlating illegalen

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rechtbank AmsterdamVreemdelingenrechter wijst schadevergoeding toe na vrijlating illegalen

Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 19-01-2001

De vreemdelingenrechter te Amsterdam heeft onlangs in een aantal zaken de bewaring opgeheven van illegalen die onrechtmatig zijn aangehouden bij de "veegacties" van de politie eind november en begin december. De aanhoudingen werden verricht in verschillende café's in Amsterdam op grond van aanwijzingen van handel in drugs, vuurwapens en/of illegaliteit.

In de zaak Y. heeft de vreemdelingenrechter geoordeeld dat in onvoldoende mate is gebleken dat jegens Y. een redelijk vermoeden van schuld bestond in de zin van artikel 27 Wetboek van Strafvordering. De strafrechtelijke aanhouding, die door de vreemdelingenrechter marginaal wordt getoetst, was onrechtmatig en daarmee de daaruit voortvloeiende vreemdelingenrechtelijke staandehouding en bewaring eveneens.
Aan Y. is een schadevergoeding toegekend van fl. 2150,- (dit bedrag is gebaseerd op een vergoeding van fl. 200,- per dag in de politiecel en fl. 150,- per dag in een huis van bewaring).

In twee andere zaken (H. en K.) werden illegalen staande gehouden op grond van artikel 19 Vreemdelingenwet. De rechter oordeelde dat uit het procesdossier niet de conclusie kan worden getrokken dat er concrete aanwijzingen waren over illegaal verblijf van deze vreemdelingen, zoals vereist in artikel 19 van de Vreemdelingenwet. In één van deze zaken heeft de rechtbank de IND in de gelegenheid gesteld aanvullende informatie te verschaffen. Ook uit die informatie werd volgens de rechtbank niet duidelijk waarop de politie de conclusie had gebaseerd dat er illegalen in het pand aanwezig waren. De rechter is van oordeel dat de wetenschap dat in een café vaak vreemdelingen aanwezig zijn, op zichzelf geen controle rechtvaardigt als bedoeld in genoemd artikel 19. Uit dat gegeven volgt immers niet dat het vermoeden gerechtvaardigd is dat deze personen illegaal in Nederland verblijven.
Aan H. en K. werden schadevergoedingen toegekend van respectievelijk fl. 4.550,- en fl. 2150,-.

In totaal werden er naar aanleiding van de politie-acties 20 beroepen ingesteld bij de vreemdelingenrechter. De helft hiervan is ingetrokken omdat de vreemdelingen inmiddels werden vrijgelaten door de vreemdelingendienst. In vijf zaken is door de rechter uitspraak gedaan. In de overige zaken zijn de vreemdelingen inmiddels vrijgelaten, maar is het beroep gehandhaafd in verband met toe te kennen schadevergoedingen.

Zie ook de uitspraak AA9552 en AA9555


(Zie het originele bericht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie