Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeenteberichten gemeente Soest

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Soest
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente SoestProject buurt opschonen De Engh

De buurtbeheer-acties Herfstschoon en Lentefris waren de afgelopen jaren in de buurt De Engh zeer geslaagd. Er is vooral door kinderen en tieners veel vuil en blad opgeruimd en heel veel geveegd. Maar de buurt wil meer!! Daarom start er 25 januari een project als vervolg op deze acties.

Door de actie in een projectvorm te laten plaatsvinden, krijgt het opschonen een structurele aangepak met een hogere frequentie. Ook aspecten uit projecten als Eco-kids en Anne-Maria-Koekoek worden hierin meegenomen zodat voor De Engh een project op maat ontstaat.

Elke maand gaat een groep kinderen van de Desmond Tutu school vuil en blad ruimen in de buurt. Vooraf krijgen ze een korte les over de natuur en hoe je daarmee omgaat. Deze lessen worden verzorgd door Milieu Educatief Centrum "De Kwekerij". De kinderen kunnen, met het opschonen van de buurt, "groene kaarten" verdienen, die ze aan het eind van het schooljaar in kunnen wisselen voor sport- en spelmateriaal voor de school of de buurt. Ook wordt het "gekste" voorwerp dat ze vinden tijdens het opschonen in een tentoonstellingskast gezet zodat aan het eind van het schooljaar goed te zien is wat het heeft opgeleverd.

Voor de naam van het project is onder de kinderen een wedstrijd uitgeschreven. De winnaar geeft op 25 januari, samen met Dhr H. Witte officieel het startsein aan het project door het onthullen van de tentoonstellingskast.

Dit project staat in het kader van Wijkbeheer De Engh en is een samenwerkingsverband tussen Gemeente Soest: Wijkbeheer - Milieu Educatie - Groen en Milieu, Onderwijs: Desmond Tutu school, Woningcorporatie Achtgoed, Welzijnswerk: Stichting Balans en bewoners: kinderen en tieners.

18 bewoners gaven zich op voor wijkbeheerteam

Succesvolle wijkavond De Eng 16 januari 2001

Op 16 januari organiseerde de gemeente Soest, in samenwerking met politie, de woningcorporaties Achtgoed en SCW, Balans en de basisscholen van der Hucht, Montessori en Desmond Tutu, een wijkavond voor bewoners van de wijk de Eng.

De belangstelling voor deze avond was groot. Met 98 enthousiaste wijkbewoners is gepraat over zaken die zij willen verbeteren in hun woonomgeving. Voor het wijkbeheerteam de Eng gaven zich 18 wijkbewoners op tijdens deze avond. Een ongekend hoog aantal. Het wijkbeheerteam gaat de onderwerpen die de bewoners aan de orde stelden op deze avond nader uitwerken. Ook over het wijkperspectief gaat het wijkbeheerteam meepraten. Dit is een plan waarin de toekomst van de wijk komt de staan. Het wijkbeheerteam gaat zelf aangeven hoe zij de mening van de andere wijkbewoner wil horen over de plannen die zij maakt. Zij is immers geen gekozen deelraad.

De gemeente wil met deze manier van wijkbeheer ervoor zorgen dat er meer samenwerking ontstaat over het beheer van de wijk tussen de gemeente, andere organisaties en bewoners. Ook wil zij door deze benadering de betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving vergroten.

Desmond Tutu en Spoordal

Wethouder Witte hield tijdens de wijkavond een duidelijke inleiding over de ruimtelijke ordening in het gebied. Op het terrein van de voormalige bibliotheek aan de A. Cuyplaan komen 8 woningen. Het tijdelijk verhuren van het gebouw totdat de bouw gaat starten kan alleen binnen de bestemming bijzondere doeleinden.

Het asielzoekerscentrum in het gebouw van het voormalige Molenschot gaat deze zomer dicht. De asielzoekersbewoners krijgen een plek in andere opvangcentra. De eigenaar van Molenschot en de projectontwikkelaar zijn nu nog in overleg over de plek die de bewoners van de aanleunwoningen krijgen. Er komen op dit terrein ongeveer 70 laagbouwwoningen. Ook voor de voormalige LTS aan de Soesterengweg wordt een ander bestemming gezocht. Omdat er in Soest al veel bouwlokaties zijn toegewezen aan bijzondere doelgroepen en er niet veel bouwlokaties te vergeven zijn heeft het College van B&W besloten om op dit terrein geen woningen toe te staan voor ouders met gehandicapte kinderen. Voorlopig blijft de bestemming van deze lokatie bijzondere doeleinden.

Het college van B&W gaat voorstellen aan de gemeenteraad om de openbare basisscholen Desmond Tutu en de Klimop samen te voegen in een nieuwe schoolgebouw op een nieuwe lokatie. Als hierover een definitief besluit is genomen gaat de Desmond Tutuschool dicht. Diverse voorzieningen kunnen eventueel verhuizen naar de Desmond Tutuschool. Het is ook mogelijk dat hier buurtfuncties in worden gehuisvest.

Knelpunten woonomgeving

In themagroepen (verkeer, voorzieningen, samenleven. wonen en woonomgeving) gaven wijkbewoners op de wijkavond aan welke knelpunten zij ervaren in hun wijk

Over verkeer merkten bewoners onder andere op dat er hard gereden wordt in hun wijk en dat weinig mensen zich houden aan de 30 km zone. Ook de uitrit op de hoek van de Molenstraat en de Beukenlaan ervaren zij als een knelpunt. Een doorn in het oog is ook de sluiproute Molenstraat- van Goyenlaan op het moment dat de spoorbomen dicht zijn.

Bij het thema samenleven gingen er stemmen op voor het houden van een wijkschouw voor de hele wijk en het vaker legen van de vuilcontainers. Ook pleitten zij voor meer verlichting en om jongeren te betrekken bij het beheer van de wijk (bijvoorbeeld door sportaktiviteiten).

De bewoners die over het thema voorzieningen praatten kwamen met de volgende opmerkingen. Bewoners willen graag geinformeerd worden over de Moskee die nu in het Spoordal gebied een plek heeft, maar ook betrokken worden in de plannen die de gemeente heeft om andere voorzieningen die uit dit gebied moeten een plaats te geven. Er is geen verlichting op het voetpad langs de van Goyenlaan. Zij zien ook graag dat de mogelijkheid wordt onderzocht voor het oprichten van een speeltuinvereniging. In het gebied A. Cuyp, Rubenslaan, van Goyenlaan signaleren zij een tekort aan parkeerplaatsen.

Over het thema wonen en woonomgeving gaven bewoners aan dat er diverse donkere plekken zijn in de wijk. Zij signaleren dat diverse wandelpaden ten onrechte als hondenuitlaatplaatsen worden gebruikt. Een ander verzoek is of er zoutbakken kunnen komen bij diverse woongebouwen.

Dit is slechts een greep uit alle opmerkingen die er zijn gemaakt.

Het wijkbeheerteam gaat nu uitzoeken welke zaken door een kleine goedkope maatregel eenvoudig opgelost kunnen worden. Maar ook voor welke zaken een uitgebreider plan moet komen.

Elke wijkbewoner ontvangt het verslag van deze avond. Dit geldt ook voor bewoners die niet op de wijkavond zijn geweest

De grenzen van de wijk de Eng zijn de spoorlijn Baarn-Utrecht, Parklaan, Nieuweweg, Beukenlaan, Verlengde Talmalaan, en de Talmalaan.

Laatst bijgewerkt: 19.01.01 10:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...