Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belastingplan 2001: De nieuwe artiestenregeling

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Belastingplan 2001: De nieuwe artiestenregeling

Inleiding
Per 1 januari 2001 is ook de artiestenregeling in het kader van het Belastingplan 2001 ingrijpend veranderd. De artiestenregeling is alleen van toepassing op artiesten, die optreden ingevolge een overeenkomst van korte duur (korter dan drie maanden) en worden artiesten belast voor hun gage, waaronder ook kostenvergoedingen en naturaverstrekkingen vallen. Naturaverstrekkingen worden overigens tegen de werkelijke waarde in aanmerking genomen. Via een kostenvergoedingsbeschikking wordt wel de mogelijkheid gegeven om kosten onbelast te vergoeden. De gage wordt belast tegen een tarief van 20%. Bovendien is voor buitenlandse artiesten de loonheffing niet langer eindheffing en zullen zij net als binnenlandse artiesten na afloop van het jaar aangifte inkomstenbelasting moeten doen. De loonverdelingsverklaring is in de nieuwe artiestenregeling verdwenen. Hiermee kon zonder enige argumentatie de gage van de artiest als algemene kostenvergoeding bestempeld worden en kon zonder inhouding van belasting aan de artiesten worden uitbetaald. Hiervoor in de plaats is de gageverdelingsverklaring gekomen. Daarop kan alleen nog worden aangegeven hoe de gage over de groepsleden dient te worden verdeeld. Hoewel de nieuwe artiestenregeling wel een aantal extra administratieve lasten voor de artiest meebrengt, is na lange tijd het verschil in behandeling tussen binnenlandse en buitenlandse artiesten uit de wet verdwenen. In dit artikel zal in het kort de oude regeling worden besproken. Vervolgens zal puntsgewijs worden ingegaan op de nieuwe artiestenregeling, zoals deze vanaf 1 januari 2001 geldt.

Als u de gehele nieuwe artiestenregeling wilt zien, kunt u hier verder lezen...

Voor vragen kunt u terecht bij de Entertainment & Media Groep van Ernst & Young in Amsterdam, Eugène Bartman (020) 549 76 91, Danny Bouten (020) 546 63 18 of Bas Stork (020) 549 21 53.

Nieuws

-Actualiteiten

-Archief

-Persberichten

Copyright © 2001 Ernst & Young
Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie