Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Harmonisatie administratieve verplichtingen in EU

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Harmonisatie administratieve verplichtingen in EU

De Europese Commissie deed in juli 1999 het voorstel om de BTW aansprakelijk vertegenwoordiger af te schaffen. Doel was om de administratieve lasten van over de grenzen handelende ondernemers te verlichten door in Europees verband de regelingen te harmoniseren. Zo zou de interne markt met vrij verkeer van goederen, diensten en personen echt gerealiseerd kunnen worden.

Aanvankelijk was voorgesteld dat alleen de ondernemer zelf nog aansprakelijk kon worden gesteld voor BTW-schulden. De fiscaal vertegenwoordiger zou verdwijnen en vervangen worden door een BTW-agent. De uiteindelijke nieuwe Europese regeling wijkt nogal af van het oorspronkelijke voorstel. EU-lidstaten mogen ondernemers niet meer de verplichting opleggen een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen. Een fiscaal vertegenwoordiger mag echter nog wel verplicht worden gesteld voor ondernemers afkomstig uit landen waarmee geen verdrag tot wederzijdse (administratieve) bijstand is gesloten. Ondernemers kunnen als de mogelijkheid in de betreffende lidstaat bestaat - kiezen om toch gebruik te maken van een fiscaal vertegenwoordiger. Deze kan ook op grond van de nieuwe regeling dan aansprakelijk worden gesteld voor de BTW-schulden en boetes van de buitenlandse ondernemer die hij vertegenwoordigt.

Lees hier verder...

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de Adviesgroep Omzetbelasting per e-mail of telefonisch 010 407 22 22.

Copyright © 2001 Ernst & Young
Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie