Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KVGO-voorzitter Molier: "introductie Euro vol risico's"

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen

PERSBERICHTAmstelveen, 18 januari 2001

"INTRODUCTIE EURO VOL RISICO'S"

"Veel opdrachtgevers hebben onvoldoende besef van de risico's die met waardedrukwerk worden gelopen." Dat zei KVGO-voorzitter Ad Molier tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de sectie Producenten van Beveiligd Drukwerk (PBD). De sectie PBD komt daartegen in actie via voorlichting en het bieden van beveiligingsgaranties.

KVGO-voorzitter Molier onderstreept het belang van een zorgvuldige risicoanalyse voorafgaand aan het ontwerp en de productie van beveiligd drukwerk. "Opdrachtgevers denken dat met het aanbrengen van drukwerkbeveiligingen klaar is. Maar wat heb je aan beveiligd drukwerk als controle op de echtheid ontbreekt? Al te gemakkelijk kiezen opdrachtgevers voor de goedkoopste oplossing zonder de kosten van diefstal, namaak of vervalsing inclusief imagoschade in aanmerking te nemen. Dat heeft als (on-) maatschappelijk gevolg dat misbruik welig tiert. Dat tast het vertrouwen van het publiek in overheid en bedrijfsleven aan met maatschappelijke ontbindingsverschijnselen als gevolg."

NRC-redacteur Roel Janssen hield tijdens de bijeenkomst een lezing waarin hij zei dat de invoering van de euro duidelijk voordelen biedt maar ook risico's met zich meebrengt. "Niet alleen ontstaat er een enorme, zeer transparante markt van meer dan 300 miljoen consumenten, maar ook is devaluatie van Europese valuta's onderling definitief verleden tijd. De euro heeft er verder voor gezorgd dat er door heel Europa een drastische sanering van overheidsfinanciën heeft plaatsgevonden met als gunstig gevolg dat zelfs België en Italië nu een begrotingsoverschot hebben."

Maar er zijn ook risico's. "Doordat het de lidstaten is toegestaan euromunten van een nationale `kop' te voorzien ontstaan er 96 verschillende euromunten. Bij zoveel variatie kunnen er gemakkelijk falsificaten opduiken. Bovendien worden de eurobankbiljetten grotendeels in de staatsdrukkerijen van alle lidstaten geproduceerd, wat ook een onontkoombare variatie oplevert met een soortgelijk risico van namaak. Wie bedenkt dat het 100-dollarbiljet de hoogste dollarcoupure is, terwijl dat bij de euro het 500-eurobiljet is, kijkt niet vreemd op als criminelen van de dollar op de euro overstappen. Ook de geldomwisseling brengt omvangrijke risico's met zich mee. `Leren dansen zonder muziek of partner' schijnt de Franse oud-premier en minister Fabius dat te hebben genoemd." Volgens Janssen is het verder een kwestie van `Lastiger kunnen we het u niet maken, maar wel duidelijk'.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie