Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Leidse ijsmeester beslist over al dan niet schaatsen

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

De Leidse ijsmeester beslist

Gaan we schaatsen of niet?

MILIEU EN BEHEER - Minimumtemperaturen tot -6 graden Celsius. IJs op de singels. Roep de Leidse rayonhoofden bij elkaar! Als er ijs ligt op de Leidse grachten, beslist Arie Hofman, voormalig opzichter van de afdeling Wegenbeheer, of er geschaatst mag worden. Zonder zijn verlossend woord geen Openbare IJsbaan.

Zodra er ijs ligt op buitenwater maakt ijsmeester Arie Hofman elke ochtend een rondje langs de Openbare IJsbaan aan de Zoeterwoudse Singel en mogelijke routes voor de Elfstegentocht. Hij houdt windwakken in de gaten en meet de dikte van het ijs met een elektrische boor en een meetstokje. Arie legt uit hoe hij dat doet: 'De ijsmeester zit op een plank - om het gewicht te verdelen - en zijn maat heeft een touw om hem eventueel uit een wak te kunnen trekken. Je moet het nooit alleen doen. Da's veel te gevaarlijk.'

Vader op zoon
Wanneer is het ijs dik genoeg? 'Als het tienduizend mensen kan dragen. Hoeveel centimeter daarvoor nodig is, zeg ik niet, want dan hebben ze me niet meer nodig', lacht Arie. 'De normen zijn nergens opgeschreven. Ze worden van vader op zoon overgedragen. Er is geen cursus ijsmeester, ook niet in Friesland. Mijn zoon en mijn opvolger zijn de enigen met wie ik de kennis deel.'
Sinds jaar en dag gaan de gemeentelijke stratenmakers bij vorst de grachten en de singels op. Op de bevroren grond kunnen ze immers amper werken. Ze zetten wakken af met takkenbossen en brengen waarschuwingslinten aan. Arie was als opzichter van de stratenmakers automatisch ook ijsmeester.

Opvolger
Arie is nu met de VUT, maar hij blijft het ijs controleren totdat hij zijn opvolger, Mart Moraal, heeft ingewerkt. 'Maar hij moet het werk eerst een keer in de praktijk meemaken, dus dan moet het ijs wél even blijven liggen.' Of dat dit weekeinde gaat gebeuren was bij het ter perse gaan van deze Stadskrant nog zeer twijfelachtig. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen kan terecht op de site van het KNMI: www.knmi.nl.

Zodra er maar een flinterdun laagje op de grachten staat, trekt de Leidse ijsmeester Arie Hofman erop uit om te kijken of er al veilig geschaatst kan worden. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie