Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerraad: vermeld teergehalte verpakking en teermaximum

Datum nieuwsfeit: 19-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Maximum aan teer in shag en vermelding teer- en nicotinegehaltes op verpakking

Dit persbericht, nummer 1, is vrijdag 19 januari 2001 na afloop van de ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst

De ministerraad heeft op voorstel van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten dat shagfabrikanten vanaf 1 juli 2001 het teer- en nicotinegehalte op de verpakking van shag moeten gaan vermelden. Tegelijkertijd komt er een limiet aan de hoeveelheid teer in een shagje. Het ontwerp-besluit zal aan het parlement worden aangeboden.

Al vele jaren zijn sigarettenfabrikanten verplicht het teer- en nicotinegehalte op de verpakking te vermelden. Tot nu toe is dit niet het geval voor shag, omdat er geen betrouwbare methode voorhanden was om de gehaltes te meten. Inmiddels heeft de shagindustrie wel zo'n meetmethode ontwikkeld en dus zal shag op dezelfde wijze worden behandeld als sigaretten. Uit een oogpunt van duidelijkheid voor de consument en handhaafbaarheid kiest het kabinet voor de vermelding van één waarde voor het teergehalte en één waarde voor het nicotinegehalte voor een shagje van gemiddelde grootte (750 milligram).

Sinds begin 1998 bestaat er een maximum aan teer voor sigaretten. Op dit moment is het maximaal 12 milligram per sigaret. Een gemiddeld shagje mag vanaf 1 juli 2003 niet meer dan 12 milligram teer bevatten. Het kabinet kiest voor deze overgangstermijn om het bedrijfsleven meer tijd te geven het productieproces aan te passen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie