Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beschietingen en bommen over en weer op de Molukken

Datum nieuwsfeit: 21-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
From: (joel@ambon.wasantara.net.id) Sent: Saturday, January 20, 2001 3:22 PM

Situatie Maluku vanaf 19-01-2001

Ambonstad

Vrijdag, 19 januari ca. 22.00 uur bommen en schieterijen bij de grenslijn tussen Batumerah en Mardika. Het doet ons weer herinneren aan de schieterijen precies twee jaar geleden. Pangdam I made Yase licht via de lokale TV toe, dat er conflikten zijn ontstaan op moslimgebied. Een autobus (lijn Liang-Tulehu), werd beschoten op de weg richting Waai, het kunnen geen christenen zijn, zei de Pangdam, want die zitten niet meer in Waai. Een 3-tal passagiers raken gewond en liggen momenteel ter behandeling in het Alfatah ziekenhuis. Dit incident heeft ertoe geleid dat bij de grenslijn Mardika - Batumerah, achter de supermarkt Citra interne conflikten zijn ontstaan. De aanwezige militairen aldaar (521) proberen de massa tegengehouden, maar werd terug beschoten. Waarschuwingschoten lossen niets op, massa blijft doorschieten, en proberen de grenslijn Batumerah-Mardika te overschrijden. Het zit dus voor de militairen niets op dan raak te schieten. Er wordt over en weer geschoten en met veel bommen gegooid. De christelijke bevolking in de stad raken in paniek en vormen een massa binnen hun eigen grondgebied voor de verdediging. Het is niet meer zoals voorheen dat massa zich naar de plaats van het incident begeeft. Men heeft al veel geleerd in de 2 jaar durende onrusten. Alleen ene Eddy heeft bij het horen van de schoten naar Belakang Soya gegaan om zijn vrouw op te halen, hij kreeg een verdwaalde kogel in zijn knie. Ook hebben zich massa gevormd bij de moskee Alfattah en de gehele weg in jalan A.Y.Patty. Er zijn vandaar uit ook schoten afgelost. De beschietingen heeft tot de volgende morgen ca. 08.00 uur geduurd. Tot nu toe is nog niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Er zijn dus nog steeds laskar jihads in Ambon die onrusten uitlokken. Zolang deze jihads op Ambon zitten kan op elke moment onrust uitbarsten. De autobus die beschoten is op de weg naar Waai, kunnen het werk van de Laskar Jihads zijn.

Ambon, 20-01-2001

Paulien Joel-Parera

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie