Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Virus alert' vaak onzin

"VIRUS ALERT - VERY IMPORTANT" (vaak onzin)

Steeds vaker kom je ze tegen. De zogenaamde virus-hoaxen per e-mail. Het gaat om berichten die ons waarschuwen tegen nieuwe gevaarlijke en vaak spectaculaire virussen. Berichten in de trend van "Dit virus kan uw harddisk ongemerkt wissen!!!" of "Tegen dit virus bestaat geen bescherming!!!" Aladdin Knowledge Systems wil het publiek hiervoor waarschuwen. Er wordt namelijk veel onnodige paniek gezaaid.

Het gaat bij de beschreven berichten bijna altijd om een 'hoax', in goed Nederlands 'een nepbericht'. Veel hoaxen beweren dat bekende bedrijven zoals IBM of Microsoft weer nieuw virus hebben gevonden. Vaak wordt ook de naam McAfee genoemd, waarschijnlijk om nog meer dreiging van het bericht uit te laten gaan. Feit is dat noch Microsoft noch IBM ooit viruswaarschuwingen publiceren. Gedegen waarschuwingen en informatieve berichten worden uitsluitend door producenten van antivirus-software naar buiten gebracht. Geen van de producenten van dergelijke software zal in zijn berichten veelgehoorde kreten als "Het gevaarlijkste virus aller tijden" publiceren. Bovendien spreken de hoaxberichten vaak over "Een virus dat niet valt te verwijderen" of van "Een virus dat uw harde schijf volledig zal vernietigen". Typische zinsneden die nooit van een respectabel maker van antivirus-programmatuur zouden komen.

Kenmerken van de hoax Het gaat hier dus om veelgehoorde onzin. De meeste hoax-waarschuwingen, hoe dreigend ze ook mogen klinken, vermelden nooit een conventionele benaming van het betreffende virus, iets dat in officiële berichtgeving wel gebeurt. Meestal wordt aan het betreffende virus een spectaculaire eigenschap verbonden. De berichten vermelden vrijwel nooit de naam van een softwarebedrijf of erkend virus-expert die de nieuwe bedreiging zou hebben ontdekt. In veel gevallen adviseert de schrijver van de hoaxmelding de lezer het bericht door te mailen naar al zijn contacten.

Kortom, er wordt ingespeeld op de angst van het publiek. Het resultaat hiervan kan desastreus zijn. Het ongeloof neemt toe waardoor echte virusdreigingen minder serieus worden genomen. Aladdin Knowledge Systems, al jaren een belangrijke speler op de PC- en Internet-beveiligingsmarkt, maakt zich daarom zorgen over dergelijke nepberichten. Sommige hoax-berichten hebben een kern van waarheid. Af en toe worden de eigenschappen van verschillende bestaande virussen benoemd en gekoppeld aan de naam van nog een ander spannend klinkend virus. Hiermee ontstaat dus een een fictieve dreiging. In veel gevallen is een nieuwe hoax een combinatie van eerdere nepberichten.

Aladdin heeft een verzameling van de bekendste hoaxberichten aangelegd. Deze meldingen zijn terug te vinden op onze website; www.esafe.com/home/csrt/hoaxes.asp

Nadat u een aantal van de onzinberichten heeft gelezen zult ze u in de toekomst zelf kunnen herkennen.

Wat te doen als u een viruswaarschuwing ontvangt waarover u twijfelt? Allereerst; geen paniek! Ga direct naar de Aladdin-site. Hier vindt u de nieuwste officiële viruswaarschuwingen. Ook kunt u kijken op: www.esafe.com/home/csrt/valerts.asp om de nieuwste officiële viruswaarschuwingen te bekijken. Daarvoor kunt u overigens op diverse websites terecht, zoals die van ICSA Virus Alerts: www.icsalabs.com/html/communities/antivirus/alerts.shtml en Security Portal Virus News www.securityportal.com/topnews/virusnews.html

Als u op twee of drie sites niets terugvindt over de door u ontvangen viruswaarschuwing dan kunt u er vanuit gaan dat het opnieuw om een hoax gaat. Antivirusbedrijven bechikken over een zeer uitgebreid netwerk en zijn daardoor als eerste op de hoogte van nieuwe virussen.

Wij adviseren u hoaxmeldingen die u ontvangt door te sturen naar Aladdin Knowledge Systems of naar een van de andere genoemde sites. Stuur de melding vooral niet door naar al uw contacten zoals de berichten vaak melden. Dit zaait alleen maar onnodige paniek.

Over Aladdin Aladdin Knowledge Systems (NASDAQ: ALDN), gevestigd in Tel Aviv (Israël), houdt zich als internationaal marktleider op het gebied van Internet- en softwarebeveiliging bezig met oplossingen voor een veilig gebruik en distributie van digitale content; van applicatie-software tot Internetgebruik en -toegang. Aladdin's klanten zijn software-vendors en organisaties die hun medewerkers een veilige toegang tot het Internet willen geven inclusief bescherming van de eigen bedrijfsinformatie en
-productiviteit. Meer informatie is te vinden op Aladdin's website: www.eAladdin.com of via de Benelux-vestiging van Aladdin in IJsselstein.

Aladdin Knowledge Systems BV, Postbus 352, 3400 AJ IJsselstein. Telefoon: +31 (0)30-6880 800, email: (info@eAladdin.nl) Contactpersoon: P.H.M. van Ruiten, algemeen directeur.

Aladdin is Benelux-lid van de Stichting Business Software Alliance (BSA) en founding member van de Safe Internet Foundation Nederland (SIF website: www.sif.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie