Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwsbrief Stichting Literaire Activiteiten Utrecht

Datum nieuwsfeit: 22-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Literaire Activiteiten Utrecht

Nieuwsbrief januari 2001

Met in deze editie:

- Prominenten op Gedichtendag

- Vincent Bijlo te gast

- Beeldspraak

- Taalpodium Utrecht / Zeist

- Enquête en prijswinnaar

- Agenda

- Het Huiskameronweer op 19 februari

Prominenten op Gedichtendag
Tijdens de Gedichtendag, aanstaande donderdag 25 januari, vinden overal in het land activiteiten rondom poëzie plaats. De Gemeente Utrecht en de SLAU presenteren een bijzonder project in het Utrechtse stadhuis. Vanaf 17.30 uur laten tal van Utrechtse prominenten ­ zelf werkzaam in prozaïscher vakgebieden ­ hun liefde voor het woord de vrije loop. In de kleine trouwzaal dragen zij hun favoriete gedicht voor. Met onder anderen jazzpianist Michiel Borstlap, directeur van de Hogeschool van Utrecht Henk de Greef, burgemeester Annie Brouwer-Korf, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Paul Schnabel, directeur van Studium Generale André Klukhuhn, gedeputeerde cultuur Jan van Bergen, Jetta Ernst van De Paardenkathedraal, directeur van de Stadsschouwburg Henk Scholten, filmproducent Jos Stelling, dirigent Jos van Veldhoven en advocaat Bernard Tomlow. Presentatie: Ingmar Heytze. Informatie: 030-2861000.

Vincent Bijlo te gast
Vincent Bijlo (1965) brak ooit zijn studie af om zich op het cabaret te storten. Inmiddels staat hij te boek als een van de meest talentvolle hedendaagse cabaretiers. Zijn toernee 2100 is nauwelijks achter de rug, of Bijlo staat opnieuw in de belangstelling. In februari verschijnt Achttienhoog, het vervolg op Bijlo¹s debuutroman Het instituut. Daarin vertelde hij het bitterkomische verhaal van het leven op een blinden-internaat. Achttienhoog, dat in februari verschijnt, speelt in academische kringen. Bijlo¹s alter ego Otto Iking gaat studeren in Utrecht en komt terecht in een maalstroom van even komische als trieste gebeurtenissen. Vincent Bijlo is op 20 februari te gast bij boekhandel Broese / Wristers op de Stadhuisbrug, in samenwerking met de SLAU. Aanvang 19.30 uur, entree fl. 2,50. Er kunnen maximaal honderd kaartjes worden verkocht. Informatie: www.broesewristers.nl.

Beeldspraak
Literatuur en videokunst, voordrachten met lichtbeelden en verfilmingen van gedichten. Multimediaal festival Beeldspraak koppelt tekst aan beeld, en beeld aan tekst en deed dat al in Filmtheater ¹t Hoogt en tijdens het festival A Campingflight to Lowlands Paradise 2000. Ook dit jaar brengen Studium Generale van de Hogeschool van Utrecht en Zeg het Maar Producties, voor de tweede keer in EKKO, in kaart hoe het staat met de literatuur in de beeldcultuur. Kunnen die uitersten samengaan? Moet dat, hoe werkt het en zijn de tegenstellingen wel zo groot? Met voordrachten, wereldpremières, ongebruikelijke samenwerkingen en wilde experimenten door onder anderen: Bart FM Droog en Jan Klug, Serge van Duijnhoven en Gabriel Kousbroek, Maartje Duin, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze en il Luster, Kees Wennekendonk en Bob Wolkers. Beeldspraak vindt plaats op 10 februari vanaf 20.00 uur in EKKO, Bemuurde Weerd WZ 3, Utrecht. Informatie en reserveringen op 030-2367712 en www.vrouwkje.com. Entree fl. 17,50, fl. 12,50 voor studenten / CJP / U-Pas.

Taalpodium Utrecht / Zeist
Twee activiteiten in één weekend: de Vereniging Taalpodium Utrecht / Zeist bloeit. Op vrijdagavond 9 februari is dichteres Hagar Peeters te gast op de eerste poëzieavond van 2001. Peeters deed de bundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag verschijnen en zal worden geïnterviewd. Ook draagt zij voor. Andere gasten zijn Elly Mense, Jac Vroemen en Lok Chan. De avond wordt besloten met een open podium. UCK, Domplein 4 te Utrecht, aanvang 20.00 uur, entree gratis. Op zondagmiddag 11 februari vindt in het Klein Slottheater, Zinzendorflaan 1 te Zeist een poëziemiddag plaats met onder anderen Helena Astena en Wim van Til. De muziek wordt verzorgd door zanger / gitarist Henk Boogaard en ook hier is een open podium. Informatie over aanvangstijden: 0900-1091013. Toegang gratis.

Enquête en prijswinnaar
Sinds januari is op de SLAU-internetpagina een enquête te vinden. De SLAU wil in de komende tijd in kaart brengen hoe internetgebruikers de pagina waarderen en hoe de site nog verder geoptimaliseerd zou kunnen worden. Het invullen van de enquête duurt hooguit drie minuten én kan wat extra¹s opleveren: maandelijks wordt een boek verloot dat is verschenen bij een van de SLAU-activiteiten. De winnares van januari is Roosmarijn de Bruijn, zij krijgt zo spoedig mogelijk de verhalenbundel Het wereldraadsel thuisgestuurd. Ook meedoen? Surf naar slau.frodo.nl/enquete .

SLAU-agenda
Donderdag 25 januari: Landelijke Gedichtendag, prominente Utrechters lezen hun favoriete gedicht. O.a. Michiel Borstlap, Paul Schnabel en Jos Stelling. 17.30 uur, Stadhuis, Stadhuisbrug, Utrecht. Toegang gratis. Maandag 19 februari: Het Huiskameronweer met Marion Bloem en King Me. 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Toegang gratis. Dinsdag 20 februari: Vincent Bijlo, Boekhandel Broese Wristers, Stadhuisbrug, Utrecht. 19.30 uur, toegang fl. 2,50. Maandag 19 maart: Het Huiskameronweer met Herman Koch en Peter Verhelst. 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Toegang gratis. Maandag 16 april: Het Huiskameronweer met Abdelkader Benali en Joke van Leeuwen. 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Toegang gratis.

Stichting Literaire Activiteiten Utrecht presenteert: Het Huiskameronweer
Literair café

Met:
Marion Bloem
King Me

Marion Bloem werd geboren in 1952 en is een van Nederlands meest populaire auteurs. Daarnaast is zij werkzaam als cineaste en beeldend kunstenaar. In 1976 debuteerde Bloem met De overgang, en sindsdien deed ze vele romans, verhalen, jeugdboeken en reisverslagen verschijnen. Haar werk werd meerdere malen bekroond. In de vorig jaar verschenen roman Ver van familie gaat een jonge vrouw op zoek naar de waarheid over haar verleden. In maar liefst dertien deelportretten schetst Bloem de complexe familiegeschiedenis van Barbie König. Grote en kleine drama¹s, van Jappenkampen en discriminatie tot ingrijpende liefdesintriges, zorgen ervoor dat alle familieleden intens verbonden zijn, en tegelijkertijd elk hun eigen visie op het leven en hun gezamenlijk verleden hebben. Vanavond wordt Marion Bloem geïnterviewd over haar oeuvre. Ook zal zij vertellen over het in februari te verschijnen Games4girls, een boek rondom de inpassing van netwerken van moderne communicatie in oude vriendschapsbanden.
King Me ontstond in 1999 en heeft zichzelf vernoemd naar een lied van de Palace Brothers. Groot was de verrssing toen hun voor familie en vrienden opgenomen mini-album goede recensies kreeg in de complete serieuze Nederlandse muziekpers. Aangemoedigd door dit succes treedt King Me op door heel het land. Inmiddels is het debuut verschenen in Portugal en bereikte de band de finale van verschillende pop-contests. Deze maand brengt de lo-fi gitaargroep haar officiële eersteling Almost Summer uit, waarop echo¹s van Radiohead, Tindersticks en Velvet Underground zich vermengen tot een melancholiek eigen geluid. Vanavond speelt de band semi-akoestisch.

Maandag 19 februari, 20.00 uur
Hofman Café, Janskerkhof 17A, Utrecht
Entree gratis
Meer informatie: 030-2367712 en slau.frodo.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie