Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De fatale relatie van een schildklierhormoon

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van januari plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Di 23-01-2001 De fatale relatie van een schildklierhormoon

13:30 uur Mw. G. Braliou (Natuurwetenschappen,
Wiskunde en Informatica) Titel
proefschrift: Transcrisptional Regulation by v-ErbA, the Oncogenic Counterpart of
Thyroid Hormone Receptor (TR)
Promotor: Prof. dr. ir. H.G.
Stunnenberg

Hormonen zijn kleine moleculen die in een cel cruciale functies vervullen. Ze verbinden zich daar met receptoren als eiwitten en voedingsstoffen en hechten zich aan DNA-ketens. Receptoren die een mutatie hebben ondergaan en zich daardoor niet met hormonen kunnen verbinden, veroorzaken vaak kanker. Het onderzoek van Braliou concentreert zich op het kankerverwekkende oncogeen v-ErbA, een gemuteerde versie van het schildklierhormoon TR. Braliou identificeerde de DNA-keten waaraan v-ErbA zich vasthecht, en bestudeerde het moleculair proces waardoor het oncogeen kanker veroorzaakt. Door de aanwezigheid van v-EbrA blijken proteïnen die met name in bloedcellen voorkomen niet meer naar behoren te functioneren. Braliou ontdekte bovendien dat het oncogeen een desastreus effect heeft op schildklierhormonen. Of andere oncogenen zich op dezelfde fatale manier gedragen als v-ErbA moet toekomstig onderzoek uitwijzen. De onderzoeksresultaten van Braliou zijn daarvoor een belangrijke basis om op voort te bouwen.
Drs. Georgia Braliou (Nijmegen) studeerde biologie in Patras en scheikunde in Athene. Ze werkte aan de European Molecular Biologie Laboratories in Heidelberg en sinds 1996 aan de KU Nijmegen. E-mail: (braliou@sci.kun.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie