Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing: De integratie van Turken in Nederland

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Lezing

De integratie van Turken in Nederland

Amper veertig jaar geleden werden de eerste Turkse 'gastarbeiders' in Nederland met open armen ontvangen. Inmiddels telt Nederland zo'n 300.000 inwoners van Turkse afkomst. Het warme welkom van weleer heeft al lang plaatsgemaakt voor een houding van zorg en vrees. Zorg over de zwakke maatschappelijke positie van deze bevolkingsgroep; zorg ook over de sterke banden die de Nederlandse Turken met hun herkomstland blijven onderhouden en de vrees dat die zwakke positie hier en de sterke banden daar uiteindelijk tot een subcultuur van fatalisme, criminaliteit of religieus fundamentalisme zullen leiden. In de lezing van dr. Anita Böcker wordt het integratieproces van de Nederlandse Turken nader bekeken. Dat integratieproces wordt tot nu toe gekenmerkt door een sterke gerichtheid op de eigen gemeenschap, hechte sociale netwerken en hechte familierelaties. De sterke onderlinge bindingen bij het streven naar een betere positie in de Nederlandse samenleving vormen zowel een voordeel als een nadeel.

Anita Böcker studeerde culturele antropologie aan de RUG. Ze promoveerde in 1994 op het proefschrift Turkse migranten en sociale zekerheid: van onderlinge zorg naar overheidszorg? Zij is als docent en onderzoeker werkzaam bij het Instituut voor Rechtssociologie van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Datum en tijd

dinsdag 23 januari 2001, 20.00 - 22.00 uur

Spreker

dr. Anita Böcker

Titel

Serie

Pizza's en schotelantennes. De integratie van Turken in Nederland

Hollandse Nieuwe. Feiten, vooroordelen en beeldvorming over minderheden

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie