Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LBR wil inhoud rapport asielzoekers Groningen openbaar

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
LBR-bericht

Rotterdam, 23 januari

Er gaat niets boven Groningen

Er gaat niets boven het Groningen van Wallage, zeker waar het gaat om de criminaliteitscijfers onder asielzoekers. In het dagblad Trouw van 19 januari komen vertegenwoordigers van de politie en het openbaar bestuur van Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Den Helder, Middelburg en Schouwen Duivenland aan het woord. Zij constateren, anders dan Wallage, geen grote toename in de criminaliteitscijfers na de komst van een asielzoekerscentrum naar hun stad of streek.

Natuurlijk kunnen de feiten in Groningen anders liggen. Maar hoe de feiten liggen, weet vooralsnog alleen het Gronings driehoeksoverleg. Wat is er door de politie gemeten? Gaat het om verdachten of veroordeelden? Om welke vormen van criminaliteit gaat het? Zijn de vergelijkingen gebaseerd op indelingen naar geslacht en leeftijd? Gaat het om mensen die nog in de asielprocedure zitten of uitgeprocedeerden? Allemaal vragen die burgemeester Wallage tot nu toe niet wil beantwoorden.

Zolang Wallage geen openheid van zaken geeft, is de huidige openbare discussie over asielzoekers en criminaliteit zinloos en onnodig stigmatiserend. Taboes doorbreken is een goede zaak. Maar publiekelijk dingen roepen en met cijfers schermen en vervolgens anderen de 'harde bewijzen' onthouden, is geen bijdrage leveren aan een maatschappelijk debat. Dat lijkt op criminaliseren, een demagogische praktijk waarop nog steeds een taboe mag rusten.

Het LBR vindt dan ook dat de burgemeester van Groningen openheid van zaken moet geven.

Voor meer informatie,
Neem contact op met LBR,
per email (zebra@lbr.nl) of bel 010 - 201 02 01,
vraag naar Jeroen Visser,
medewerker afdeling communicatie LBR.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie