Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste Kamer aanvaardt nieuwe gerechtsdeurwaarderswet

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

23.01.01

Nieuwe gerechtsdeurwaarderswet aanvaard door de Eerste Kamer

De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met de nieuwe gerechtsdeurwaarderswet. Daarmee is na bijna negen jaar de behandeling van dit wetsvoorstel afgerond. De nieuwe wet moet zorgen voor meer marktwerking binnen deze beroepsgroep. Daartoe worden onder meer vestigingseisen versoepeld en wordt een vrijere prijsvorming toegestaan. Ook wordt het toezicht op de beroepsgroep versterkt. De gerechtsdeurwaarderwet is het eerste wetsvoorstel dat door de nieuwe straatssecretaris van justitie, mevrouw mr. N. A. Kalsbeek, in het parlement is verdedigd. De wet zal naar verwachting op 1 juni 2001 in werking kunnen treden.

De gerechtsdeurwaarder is de ambtsdrager die in de rechtspraktijk een aantal formele handelingen verricht. Zo worden dagvaardingen aan procespartijen door deurwaarders betekend en hebben zij de bevoegdheid rechterlijke vonnissen ten uitvoer te leggen. Daarnaast is de gerechtsdeurwaarder een ondernemer die juridische diensten verleent. Met de nieuwe wet wordt het mogelijk dat iedere gerechtsdeurwaarder die een beroepsopleiding heeft gevolgd en twee jaar kandidaat-gerechtsdeurwaarder is geweest, als deurwaarder kan worden benoemd in de vestigingsplaats van zijn keuze. Hij dient een ondernemingsplan te hebben waarover een commissie van deskundigen positief heeft geadviseerd. Nu ligt het aantal vestigingplaatsen voor gerechtsdeurwaarders min of meer vast. Het bestaande systeem van vaste tarieven voor de gerechtsdeurwaarder wordt grotendeels verlaten. Alleen voor de kosten die een debiteur moet vergoeden voor ambtshandelingen die een gerechtsdeurwaarder heeft verricht, blijven vaste tarieven gelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de gerechtsdeurwaarderskosten voor de executie van een vonnis die ten laste komen van degene die door de rechter veroordeeld is. In de relatie tussen opdrachtgever en gerechtsdeurwaarder worden de tarieven volledig vrijgelaten.

De wet regelt ook een verscherping van het toezicht: zo zullen de gerechtsdeurwaarders aan een wettelijk tuchtrecht onderworpen zijn en worden er gedrags- en beroepsregels vastgesteld. Verder zien een publiekrechtelijke beroepsorganisatie en een bureau financieel toezicht op de beroepsgroep toe.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 24-01-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie