Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe uitgave over beeldend kunstbeleid provincie Utrecht

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
23 januari 2001

Nieuwe uitgave over beeldend kunstbeleid provincie

Op 22 januari presenteerde gedeputeerde Jan van Bergen, portefeuillehouder cultuur bij de provincie Utrecht, de publicatie Wie wil er een stukje van de maan? Onder deze titel zijn de belangrijkste resultaten samengebracht van het provinciale beeldende kunstbeleid gedurende de jaren 1995-2000. Het boek biedt niet alleen een rijk geïllustreerd overzicht van alle beeldende kunstwerken die met een financiële bijdrage van de provincie Utrecht in deze periode zijn gerealiseerd. Er is ook speciale aandacht voor nieuwe ontwikkelingen die de laatste jaren in de provincie Utrecht zijn ingezet. Zoals de groeiende aandacht voor beeldende kunst in de openbare ruimte, de betekenis van de Provinciale Kunstuitleen en de tekeningencollectie van de provincie die onlangs toegankelijker is gemaakt voor een breed publiek.

Interviews met beeldende kunstenaars en andere direct betrokkenen worden in het boek afgewisseld met full colour afbeeldingen van de kunstwerken die in opdracht van een Utrechtse gemeente of instelling tot stand zijn gekomen. Het boek wil vooral een eigentijds beeld geven van de 'culturele infrastructuur' in de provincie Utrecht en laat daarbij culturele instellingen als Casco en Impakt aan bod, evenals het werk van gemeenten waarmee de provincie een convenant heeft afgesloten voor beeldende kunst (Nieuwegein, Zeist en Amersfoort).

Kunstwerken die in deze publicatie staan beschreven zijn o.a. gemaakt door Marjolijn Boterenbrood ("Partituur voor de Ronde Venen"), Erik Buijs ("Bomen voor Eemnes") en Hans Kuijper ("De Visser in Spakenburg") In al deze gevallen gaat het om kunstopdrachten in de openbare ruimte; de provincie Utrecht droeg aan deze projecten tot 70 procent van de kosten bij. Maar ook afzonderlijke projecten van Utrechtse kunstenaars als André Groothuizen, Kristien Kerstens en Bert Keller zijn in het boekwerk opgenomen. Verder besteedt de uitgave aandacht aan specifieke projecten die - mede dankzij de provincie - konden worden gepresenteerd. Het boekwerk sluit af met een lijst van manifestaties en tentoonstellingen, kunstopdrachten en diverse soorten subsidies voor beeldende kunst die zijn verstrekt

Wie wil er een stukje van de maan? is in opdracht van de provincie Utrecht gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst van de provincie en zal binnenkort worden verspreid onder relaties van de provincie. Voor het grafisch ontwerp van dit overzichtswerk tekende bureau Kummer & Herman te Utrecht. Portretfotografie is van de hand van Bob Negrijn.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie