Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrechtse bedrijven gebruiken grondwater voor verwarming

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
23 januari 2001

Grondwater als opslag voor warmte en koude voor Amersfoortse bedrijven

Twee Amersfoortse bedrijven mogen warmte onttrekken aan het grondwater onder hun bedrijf voor de verwarming van gebouwen. Het water kan in de zomer benut worden voor koeling van bedrijfsgebouwen.

De provincie krijgt regelmatig aanvragen om grondwater te mogen onttrekken voor de verwarming en koeling van gebouwen. Het water wordt na gebruik - dus als het afgekoeld of opgewarmd is - teruggebracht in de bodem. De provincie stimuleert deze toepassing van grondwater, omdat daardoor minder energie nodig is voor de verwarming en koeling van gebouwen en dus ook de uitstoot van broeikasgassen beperkt wordt.

Daarbij hanteerde de provincie tot dusver wel de regel dat onttrekking van het grondwater niet is toegestaan uit de watervoerende pakketten die voor de drinkwaterwinning worden gebruikt. In sommige delen van Utrecht is het hoger en het dieper gelegen grondwater echter niet geschikt voor opslagsystemen van warmte en koude, waardoor er op dit moment geen warmte en koude in het grondwater kan worden opgeslagen. Dat is bijvoorbeeld in Amersfoort het geval. Er komen daarom steeds vaker verzoeken om toch het grondwaterpakket waaruit het drinkwater wordt gewonnen te mogen benutten.

Momenteel vindt landelijk onderzoek plaats naar de milieugevolgen van warmte- en koudeopslag. Het provinciebestuur verwacht daarover in de loop van het jaar meer duidelijkheid te krijgen. Daarop vooruitlopend hebben gedeputeerde staten nu besloten dat Verhuisbedrijf Pot en Suncomex in Amersfoort grondwater uit het zogenaamde tweede watervoerende pakket mogen gebruiken om daarin warmte en koude op te slaan. De opslagsystemen liggen vlak bij elkaar en hebben geen invloed op de bestaande drinkwaterpompstations en naar verwachting ook niet op eventuele toekomstige drinkwaterwinningen.

Voor nadere informatie: Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of karin.obdeijn@province-utrecht.nl


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie