Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie TU Delft: Ontwerpregels voor gelijmde verbindingen

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Bron: Technische Universiteit Delft
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Delft

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Promotie

Verbindingen
23 januari 2001 | 13.30 uur
Hr. IJ.J. van Stralen | civiel ingenieur
Promotoren | Prof.dr.ir. J. Wardenier (fac. CiTG), Prof.ir. Soetens (TU Eindhoven) en Prof.ir. L.B. Vogelesang (fac. L&R)

Development of design ruless for structural adhesive bonded joints

In verschillende sectoren van de industrie is er een behoefte om te kunnen beschikken over ontwerpregels, die de betrouwbaarheid van gelijmde verbindingen voor constructieve toepassingen toetsen. Dergelijke ontwerpregels dienen te zijn gebaseerd op een methode, die de constructieve betrouwbaarheid vaststelt. Het voorstel is om voor praktische toepassingen ontwerpregels te formuleren op basis van partiële factoren. Deze benadering vergelijkt de ontwerpwaarde van de sterktefunctie met de ontwerpwaarde van de belastingsfunctie. Zolang de waarde van de sterktefunctie groter is dan die van de belastingsfunctie, wordt aan de gestelde eis voor de betrouwbaarheid voldaan. Voor gelijmde verbindingen kan de rekenwaarde van de belastingsfunctie volgens de bestaande normen worden bepaald, terwijl voor de rekenwaarde van de sterktefunctie rekenregels dienen te worden geformuleerd. Voor gelijmde verbindingen is in deze dissertatie een systematische methodiek gepresenteerd, waarmee ontwerpregels zijn te ontwikkelen voor de berekening van de ontwerpwaarde van de sterktefunctie. Geconcludeerd is dat met de voorgestelde systematische methodiek voor gelijmde verbindingen in constructies ontwerpregels voor de dagelijkse ontwerppraktijk kunnen worden ontwikkeld. De ontwerpregels voldoen dan aan de gestelde betrouwbaarheid. Deze conclusie wordt ondersteund door voorbeelden van rekenregels voor gelijmde overlapverbindingen en sandwichpanelen, die kortdurend statisch worden belast en aan veroudering onderhevig zijn. De verdere ontwikkeling van ontwerpregels dient te worden ondersteund door onderzoek naar de vele aspecten van de lijmtechnologie en probabilistische methoden.Afkortingen


CiTG Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen
LR Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie