Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BOVAG wijst overheid op voordelen gedeeld autogebruik

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BOVAG

BOVAG wijst overheid op voordelen gedeeld autogebruik

Vanmiddag overhandigde Koos Burgman, algemeen directeur van BOVAG, aan leden van de Tweede Kamer een bloemlezing met reacties uit de praktijk over gedeeld autogebruik. De Kamerleden Van Gijzel (PVDA), Giskes (D66), Hofstra (VVD) Reitsma (CDA), Vendrik (Groen Links) en Van der Vlies (SGP) namen de brochure met de titel 'Flexrijden' in ontvangst. BOVAG wil de politiek met deze brochure wijzen op de vele voordelen en toepassingsmogelijkheden van het gedeeld autogebruik. De huurauto kan een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van het mobiliteitsvraagstuk. BOVAG vindt daarom dat de overheid gedeeld autogebruik fiscaal zou moeten gaan stimuleren, bijvoorbeeld door vrijstelling van de Motorrijtuigenbelasting (MRB) en de Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM).

De autoverhuurbranche groeit op eigen kracht al meerdere jaren fors. Vanuit ruim 800 autoaverhuurlocaties worden inmiddels 60.000 auto's ingezet. Met gericht beleid vanuit de overheid kan hier makkelijk een impuls aan worden toegevoegd. Met het aanbieden van de bloemlezing steunt BOVAG het verzoek van de Tweede Kamer aan het kabinet om de mogelijkheden van het fiscaal stimuleren van het gedeeld autogebruik te onderzoeken.

De huurauto is een belangrijke schakel in het reguleren van de mobiliteit. Naast individuele voordelen als kostenbesparingen en een grote flexibiliteit, biedt de huurauto ook belangrijke maatschappelijke voordelen. Zo worden er minder kilometers gereden, wordt er minder brandstof verbruikt, is er sprake van een lagere emissie en worden zowel voertuig als weg efficiënter benut.

Een huurder gaat, vergeleken met een autobezitter, bewuster om met zijn verplaatsingsgedrag. Immers, de huurder betaalt per dag(deel) en/of per kilometer waardoor zijn kosten in veel hogere mate variabel zijn. Ook is gebleken dat een huurauto minstens driemaal efficiënter wordt benut dan de eigen auto. De huurder heeft een aanzienlijk lager gemiddeld jaarkilometrage, wat automatisch leidt tot minder brandstofverbruik en emissie. Dit wordt nog eens versterkt doordat de gemiddelde huurauto zes maanden jong is en daardoor voorzien is van de modernste techniek. Omdat een huurder voor de gelegenheid het juiste formaat voertuig kan inzetten, voldoet vaak een kleiner type auto.

EINDE BERICHT

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie