Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Algemene jaarvergadering NVJ sectie Freelance

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Algemene jaarvergadering sectie Freelance De NVJ-sectie Freelance houdt een algemene jaarvergadering op dinsdag 20 februari 2001 in het kantoor van de NVJ, Johannes Vermeerstraat 22 te Amsterdam. Aanvangstijd is 20.00 uur.

Agendapunt: bestuursverkiezing Kandidaten: Jeannette van Ditshuijzen, Maria Genova, Henk Hanssen, Lies Janssen en Roos Schlikker. Andere kandidaten dienen uiterlijk op 9 februari as. te worden aangemeld bij de secretaris van de sectie Freelance, Irene Konings.

Voorlopig bestuur sectie Freelance

De sectie Freelance van de NVJ heeft de definitieve benoeming van een nieuw bestuur uitgesteld tot dinsdag 20 februari. Tot die tijd functioneert een voorlopig benoemd bestuur, bestaande uit voorzitter Sjoerd van der Meulen, Jeannette van Ditzhuijzen, Maria Genova, Henk Hanssen, Lies Janssen en Roos Schlikker. Zij zullen over drie weken definitief worden benoemd.

Tijdens de algemene ledenvergadering op zaterdag 13 januari werd de verkiezing uitgesteld, omdat de uitnodiging aan freelancers te laat was verstuurd. Volgens de reglementen moet de vergadering drie weken van te voren worden aangekondigd.
Ex-bestuurslid Arthur Graaff maakte bezwaar tegen de benoeming van een nieuw bestuur, omdat er volgens hem onvoldoende tijd was geweest voor het zoeken naar andere kandidaten. Het nieuwe bestuur mist volgens hem een kenner van naam op het gebied van auteursrechten. De sectie Freelance heeft tijdens de afgelopen algemene ledenvergadering afscheid genomen van voorzitter Gabriël van Neerven en de bestuursleden Samira Abbos en Tom Posch. De definitieve benoeming van het nieuwe bestuur vindt plaats tijdens de bestuursvergadering van de sectie in het kantoor van de NVJ in Amsterdam.
De verkiezing op 20 februari maakt een einde aan de onderbezetting van het bestuur van de sectie Freelance, waarin uiteindelijk nog één bestuurslid actief was. De algemene ledenvergadering die in 2000 had moeten plaatsvinden, werd uitgesteld tot 13 januari van dit jaar. Waarnemend voorzitter Sjoerd van der Meulen meende tijdens de ledenvergadering soms nog het gevoel te hebben in de vorige eeuw te leven. Betalingen en auteursrecht blijven nog altijd een bron van zorg. Bij nieuwe media mag weliswaar sprake zijn van nieuwe technieken, maar ook van oude, frustrerende mentaliteiten. Procedures, door freelancers en NVJ aangespannen, lijken eerder slepend dan spectaculair. 'Er zijn perspectieven voor een modelcontract. NVJ en dagbladuitgevers kunnen over tarieven geen overeenstemming bereiken, maar zijn het wel bijna met elkaar eens over te maken afspraken over de auteursrechten van freelancers. Het is een begin, en een dergelijk contract voorkomt een wildgroei van slinkse contractjes', aldus Van der Meulen.

Nieuwe producten
De freelanceleden kunnen binnenkort gebruik maken van een aantal nieuwe producten. Vanaf 1 februari is de herschreven Freelancemap via Villamedia.nl te raadplegen. De digitale map bevat informatie over onder meer tarieven en honoraria, contracten en overeenkomsten, auteursrecht, belastingen, sociale verzekeringen, rechts- en samenwerkingsvormen, correspondenten in het buitenland en standaardleveringsvoorwaarden. Dit jaar zal ook het Freelanceledenboekje in digitale vorm verschijnen. Tijdens de algemene ledenvergadering presenteerde de sectie Freelance deel 3 van het onderzoek naar de systematiek van de betaling van freelance journalisten (regionale omroepen en freelance medewerkers).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie