Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Global March start wereldwijde campagne tegen kinderarbeid

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Global March start wereldwijde campagne tegen kinderarbeid in de huishouding mondiaal - (Mascha.Spanjers@FNV.nl)

De Indiase NGO Global March is gestart met een twee jaar durende kruistocht tegen een moderne vorm van slavernij: kinderen die werken als huishoudelijke hulp bij rijke families. Huishoudelijk werk wordt door de ILO beschouwd als een van de ergste vormen van kinderarbeid. De Indiase NGO Global March is gestart met een twee jaar durende kruistocht tegen een moderne vorm van slavernij: kinderen die werken als huishoudelijke hulp bij rijke families. Huishoudelijk werk wordt door de ILO beschouwd als een van de ergste vormen van kinderarbeid en is in strijd met Conventie 182.

Gevangen binnen vier muren, werken tientallen miljoenen kinderen dagelijks als hulp in de huishouding bij rijke families. De ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, beschrijft huishoudelijk werk als werk met de laagste status, slechtst betaald en slechtst geregeld, of het nu door volwassenen gedaan wordt of door kinderen.

Campagne
De start van deze campagne van de www.globalmarch.org (Global March), luidt de derde verjaardag van de organisatie in. De mars ging over 80.000 kilometer om meer aandacht te vragen voor kinderarbeid. Mede door de Global March, waar ook de FNV zich bij aangesloten heeft, stelde de ILO Conventie 182 op over de ergste vormen van kinderarbeid. De FNV geeft al jaren financiële ondersteuning aan de Global March, de grootste beweging tegen kinderarbeid in de wereld.

Cijfers
In Bangladesh, Indonesië, Pakistan en de Filippijnen werken kinderen gemiddeld 15 uur of meer per dag als huishoudelijke hulp. Een onderzoek in Marokko wees uit dat 72% van de kinderen in deze beroepsgroep 's morgens voor 7 uur begonnen aan hun werk en 's avonds om 11 uur pas naar bed gingen. In Ghana werkt 80% van de meisjes tussen de 10 en 14 jaar als dienstmeisje. In Venezuela is meer dan 25% van de kinderen die dit werk doen jonger dan 10 jaar. In Haïti werken kinderen van 5 jaar als inwonende hulp. De meeste kinderen die als huishoudelijke hulp werken, worden 24 uur per dag gecontroleerd door hun werkgever. Meisjes vormen verreweg de grootste groep, zo'n 90% van de werknemers. Het is een kwetsbare groep, veel van hen staan bloot aan seksuele uitbuiting en mishandeling.

23 januari 2001

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/mondiaal .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie