Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: onderzoek naar kankerverwekkende oncogeen

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 11 januari 2001

Afdeling Communicatie

P&V Promoties, oraties en afscheidscolleges


Di 23-01-2001, 13:30 uur: promotie mw. G. Braliou (Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)


* Titel proefschrift: Transcrisptional Regulation by v-ErbA, the Oncogenic Counterpart of Thyroid Hormone Receptor (TR)
* Promotor: Prof. dr. ir. H.G. Stunnenberg
Hormonen zijn kleine moleculen die in een cel cruciale functies vervullen. Ze verbinden zich daar met receptoren als eiwitten en voedingsstoffen en hechten zich aan DNA-ketens. Receptoren die een mutatie hebben ondergaan en zich daardoor niet met hormonen kunnen verbinden, veroorzaken vaak kanker. Het onderzoek van Braliou concentreert zich op het kankerverwekkende oncogeen v-ErbA, een gemuteerde versie van het schildklierhormoon TR. Braliou identificeerde de DNA-keten waaraan v-ErbA zich vasthecht, en bestudeerde het moleculair proces waardoor het oncogeen kanker veroorzaakt. Door de aanwezigheid van v-EbrA blijken proteïnen die met name in bloedcellen voorkomen niet meer naar behoren te functioneren. Braliou ontdekte bovendien dat het oncogeen een desastreus effect heeft op schildklierhormonen. Of andere oncogenen zich op dezelfde fatale manier gedragen als v-ErbA moet toekomstig onderzoek uitwijzen. De onderzoeks- resultaten van Braliou zijn daarvoor een belangrijke basis om op voort te bouwen.

Drs. Georgia Braliou (Nijmegen) studeerde biologie in Patras en scheikunde in Athene. Ze werkte aan de European Molecular Biologie Laboratories in Heidelberg en sinds 1996 aan de KU Nijmegen. E-mail: (braliou@sci.kun.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie