Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste paal voor uniek 'kloostertuin' crematorium Haarlem

Datum nieuwsfeit: 23-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Eerste paal voor uniek "kloostertuin" crematorium

Na een lange voorbereidingstijd begint Crematorium Haarlem CV op dinsdag 23 januari a.s. met de bouw van het nieuwe crematorium. ´s Middags om 16.00 uur wordt de eerste paal geslagen. Het crematorium wordt gebouwd op de begraafplaats Akendam aan de Vergierdeweg. Zowel de architectuur van het gebouwencomplex als ook de organisatievorm van het crematorium zijn voor de uitvaartwereld uniek.

Het door architect Zeinstra ontworpen crematorium is uniek omdat hij daarin de verschillende etappes in het (uitvaart)ritueel heeft samengevat in een rondgang. Hierdoor ontstaat in het centrum van het gebouwencomplex een grote binnentuin. Het vierkante binnenhof is een architectonisch oertype. Gebouwen, die alzijdig symmetrisch rondom een open midden zijn aangelegd, vindt men in nagenoeg alle culturen door de eeuwen heen, waarbij gedacht kan worden aan de vierkante kloostertuin. Als een middeleeuwse kloostergang verbindt de tuin alle onderdelen van de crematie, de ontvangstruimten, de aula, de crematie zelf, de condoleanceruimtes en het columbarium tot een rituele rondgang. Voor grotere bijeenkomsten kunnen belangstellenden een dienst zelfs vanuit de tuin volgen.

Vanaf het eerste moment waarop de plannen tot ontwikkeling kwamen zijn de Haarlemse uitvaartondernemers erbij betrokken. In 1997 heeft dit ertoe geleid, dat twee uitvaartondernemers, de Associatie Kennemerland BV en de Uitvaartverzekering en -verzorging BV als vennoten voor ieder 25% zijn gaan deelnemen in de commanditaire vennootschap Crematorium Haarlem. De gemeente is deelnemer voor 50%. De winst van de vennootschap is voor rekening van de partners. Er wordt na een aanlooptijd van circa een halfjaar tot een jaar een aantal crematies verwacht van 1050, waarmee een positief bedrijfsresultaat wordt verwacht.

16 januari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie