Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anciaux (B) laakt interpretatie ontwikkelingssamenwerking

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER BERT ANCIAUX

VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, BRUSSELSE

AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

24 JANUARI 2001

Overdracht ontwikkelingssamenwerking kan niet beperkend worden geïnterpreteerd

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Anciaux laakt de interpretatie van staatssecretaris Eddy Boutmans over het communautair akkoord inzake ontwikkelingssamenwerking. De federaal staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking liet in sommige media optekenen dat de 'kans op een minimalistischere invulling' bestaat. Staatssecretaris Boutmans neemt zijn wensen voor werkelijkheid.

Het nachtelijk akkoord van deze week voert de afspraken van het Lambermontakkoord uit zoals die in het najaar van 2000 werden overeengekomen. Niet meer en niet minder. Tegen 2004 zullen die delen van ontwikkelingssamenwerking die betrekking hebben op de bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten naar de deelregeringen worden overgeheveld. Dat dit een goede voorbereiding vergt is vanzelfsprekend. In 2004 treedt dit akkoord in werking, zoals in het eigenlijke Lambermontakkoord reeds was bepaald.

Tijdens het nachtelijk conclaaf van maandagnacht werd dan ook afgesproken dat de bepaling m.b.t. de overheveling zal opgenomen worden in de Bijzondere Wet op de Hervorming van de Instellingen. De nieuwe financieringswet zal in de memorie van toelichting verwijzen naar een financiële regeling die zal getroffen worden in functie van de overheveling van al die delen van ontwikkelingssamenwerking die betrekking hebben op gemeenschaps- en gewestbevoegdheden.

Er is dan ook geen sprake van dat de bepalingen van het Lambermontakkoord beperkend kunnen geïnterpreteerd worden. Een 'minimalistischere invulling' is niet aan de orde. Daarover waren de onderhandelingen duidelijk: het gaat over het hele pakket van ontwikkelingssamenwerking dat betrekking heeft op de bevoegdheden van gemeenschappen en gewesten en niet over bepaalde delen van dit pakket.

Het zal dan ook belangrijk zijn voor de partners in het zuiden dat de federale regering en de gemeenschappen en gewesten op korte termijn rond de tafel gaan zitten rond de implementatie van de afspraken zoals die in de Bijzondere Wet op de Hervorming van de Instellingen worden verwoord.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie