Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Regio Noord: Zonder strijd geen goede CAO

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Zonder strijd geen goede CAO
Regio Noord - (groningen@fnv.nl)

De tweede onderhandeling voor de grootste CAO van Nederland is op niets uitgelopen. De kaderleden van FNV Bondgenoten uit Groningen en Drenthe vergaderen op 30 januari om 20.00 uur in het Wilhelminacentrum te Beilen. Op 6 februari is de laatste onderhandeling gepland. Op 15 februari worden demonstratieve vergaderingen gehouden waarmee de acties van start gaan. Of, als de werkgeversorganisaties tot inkeer zijn gekomen, het resultaat wordt voorgelegd. Bestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten Metaal & Techniek te Groningen geeft een toelichting op de stand van zaken bij de onderhandelingen.

Voor minder geld
De tweede onderhandeling voor de grootste CAO van Nederland, is op 23 januari, net als de eerste van 16 januari, op niets uitgelopen. De werkgeversorganisaties hebben er voor gekozen op een ingewikkelde manier te zeggen dat zij geen CAO willen. Het is ingewikkeld om in een tijd van economische voorspoed te eisen dat er langer gewerkt wordt (42 uur) voor minder geld. Te eisen dat zaterdag een gewone werkdag wordt waarop werknemers gedwongen worden te werken zonder toeslag. Een loonbod te doen dat een fractie is van het vakbondsvoorstel tot 4% loonstijging per jaar.

Antireclame
Zelfs een antistaking bepaling in de CAO op te willen nemen, die zich niet alleen tot de CAO uitstrekt maar ook tot boven CAO-punten. De werknemers het recht niet te gunnen om hun arbeidsvoorwaarden (deels) om te zetten in pensioensparen of tijdsparen. Nee, de conservatieve werkgeversorganisaties vinden dat werknemers niet over de toepassing van hun eigen arbeidsvoorwaarden mogen besluiten. Pure antireclame.

Diepe depressie
De schoonmaak heeft een CAO met 4% loonstijging per jaar. Bij V & D ligt een soortgelijke loonstijging. En in de metaalnijverheid wordt onderhandeld met werkgeversvoorstellen alsof het land in een diepe depressie verkeert.

Goede CAO
De bonden gaan terug naar hun kaderleden om de situatie te bespreken. De boodschap is helder. Zonder strijd geen goede CAO. De werkgeversorganisaties laten geen andere keus. Op 30 januari vergaderen de kaderleden van FNV Bondgenoten uit Groningen en Drenthe in Beilen. Op 6 februari is de laatste onderhandeling gepland. Op 15 februari worden demonstratieve vergaderingen gehouden waarmee de acties van start gaan of, als de werkgeversorganisaties tot inkeer zijn gekomen, het resultaat worden voorgelegd.

Onheilsmail
De leden worden weer met e-mail en door middel van pamfletten in de bedrijven (10.000) en via de post op de hoogte gebracht van het onheil dat de werkgeversorganisaties willen aanrichten.

Nadere informatie
A.P. van Dijk
bestuurder Metaal & Techniek Groningen,
Telefoon: 050-3631104, of 06-51405565.
(annedijk@bg.fnv.nl) (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/noord.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie