Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mosterd (CDA) bezoekt Van Gend & Loos Euro Express

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

19 JANUARI 2001
Vakopleiding Transport en Logistiek schakel tussen arbeidsmarkt en bedrijfsleven
Kamerlid Mosterd (CDA) bezoekt leerbedrijf Van Gend & Loos Euro Express

Kamerlid Aad Mosterd (CDA) brengt op woensdagochtend 24 januari a.s. van 08.30 - 10.00 uur een werkbezoek aan leerbedrijf Van Gend & Loos Euro Express in Utrecht. Hij kan dan in de praktijk zien hoe leerling-chauffeurs en -warehousemedewerkers ´werkend leren´. Het werkbezoek vindt plaats in het kader van de Week van het Beroepsonderwijs (22 tot en met 27 januari 2001). Met deze Week worden de mogelijkheden die het beroepsonderwijs biedt breed op de kaart gezet. Vakopleiding Transport en Logistiek biedt samen met circa 20 ROC´s in het land jongeren een beroepsopleiding met perspectief binnen de sector transport en logistiek . Met dit bezoek wordt het belang van de werkend-leren opleidingen binnen het beroeps- onderwijs onderstreept.
Het opdoen van praktijkervaring speelt een belangrijke rol bij de vele vakopleidingen die Nederland rijk is. Zo ook bij Vakopleiding Transport en Logistiek. Bij de Vakopleiding kunnen jongeren kiezen uit een zevental opleidingen, zoals Warehousemedewerker, Chauffeur Goederenvervoer of Matroos Rijn- en Binnenvaart. De opleidingen worden gegeven volgens het werkend-leren principe: jongeren gaan een dag per week naar school, de rest van de week leren ze in de praktijk bij een leerbedrijf. Leerlingen verdienen direct een salaris, en krijgen na afloop een landelijk erkend en veelgevraagd vakdiploma.

Nadruk op praktijk
Nederland telt duizenden leerbedrijven, Van Gend & Loos Euro Express is er daar een van. Het bedrijf is gespecialiseerd in fijnmazige 24-uurs distributie. In de Utrechtse vestiging werken circa 200 mensen, waaronder drie leerlingen van de Vakopleiding. Ze worden begeleid door een werknemer/ praktijkopleider van het bedrijf. Het bedrijf krijgt daarbij assistentie van een consulente van de Vakopleiding. Tijdens de opleiding is er voldoende aandacht voor de theorie van het vak. De nadruk ligt echter op de praktijk. "En dat is eigenlijk wel logisch", zegt Bertho Eckhardt, directeur van de Vakopleiding.

"Een vak als vrachtwagenchauffeur leer je het beste in de praktijk. Uiteraard heb je daar de verschillende rijbewijzen en de theoretische kennis bij nodig, en die wordt dan ook op school opgedaan. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vakken in onze sector. Bij veel beroepsopleidingen speelt de praktijk de belangrijkste rol. Resultaat van al die praktijkgerichte opleidingen is dat we in Nederland steeds over een groep vakbekwame jonge mensen beschikken, die enthousiast aan de slag kan. En dat aantal moet groeien, gezien de behoefte van het bedrijfsleven."

Gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers
Marian Verweij, Regio Personeelsfunctionaris van Van Gend & Loos Euro Express, beaamt de woorden van Eckhardt. "Het wordt steeds moeilijker om nieuwe, goed geschoolde medewerkers te vinden. En die hebben we wel nodig om het hoge niveau van onze diensten te kunnen handhaven. De praktijk is dat potentiële werknemers vaak niet over de juiste papieren beschikken of onvoldoende werkervaring hebben. De leerlingen van de Vakopleiding sluiten goed aan bij onze behoefte aan gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers. Wij zien de leerlingen ook echt als Van Gend & Loos medewerkers en verwachten uiteindelijk dezelfde kwaliteit van werken zoals wij die van onze eigen medewerkers verwachten. De mogelijkheid om ná hun opleiding bij ons in dienst te treden is dan ook aanwezig."

Try Tomorrow Tour
Het organiseren van werkbezoeken door kamerleden aan leerbedrijven is een manier om het beroepsonderwijs in Nederland te promoten. Dit gebeurt echter ook door activiteiten als de Week van het Beroepsonderwijs, die door de stichting Beroepenpromotie Nederland is opgezet. Verbetering van het imago van het beroepsonderwijs en een verhoging van de instroom van nieuwe leerlingen staan daarbij centraal. Onder de noemer Try Tomorrow Tour trekt volgende week een karavaan van vrachtwagens en bussen door Nederland. Op zes plaatsen wordt gestopt en worden voorlichtingspaviljoens opgebouwd. Meer informatie over de activiteiten in deze week is verkrijgbaar via www.trytommorrow.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie