Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkspoor voor de HSL Antwerpen-Nederlandse grens

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NMBS

22/01/01

Werkspoor voor de hsl Antwerpen-Nederlandse grens

De NMBS dient een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in voor uitbreiding van de bestaande goederenlijn 27A voor de aanleg van een werkspoor in Ekeren. Het vier kilometer lange tracé van het werkspoor op de verbrede spoorbedding zal de werkbasis in Antwerpen-Noord verbinden met het beginpunt van de toekomstige hogesnelheidslijn in de omgeving van de verkeerswisselaar E19/A12. Vanaf midden 2003 is de bedding van de hsl klaar en start de aanvoer spoorweginfrastructuur (rails, dwarsliggers, bovenleiding, etc).

De aanvoer van de bouwmaterialen per spoor vermindert het vrachtwagenverkeer in de omgeving en vermijdt dat vrachtwagens de nieuwe bedding zouden beschadigen. Theoretisch zou de bestaande goederenlijn 27A (Berchem - Antwerpen-Noord) als werkspoor kunnen worden gebruikt. Deze spoorlijn kan echter onmogelijk het bijkomende werfverkeer torsen, vermits ze nu al eivol zit.

Aangezien het grootste gedeelte van het werkspoor wordt gebundeld met de bestaande opgehoogde goederenlijn, wordt de huidige spoorbedding verder uitgebreid door grondophoging. Op plaatsen waar de spoorlijn wordt gekruist door wegen of waterlopen worden de bestaande spoorbruggen verbreed.

Ter hoogte van de Salaadweg neemt het tracé een korte boog om aan te sluiten op de nieuwe hogesnelheidslijn in aanleg. Het milieueffectrapport voorziet de plaatsing van geluidsschermen tussen de Driehoekstraat en de Veltwijcklaan langs de noordzijde. Aangezien in de zone tot aan de Veltwijcklaan de tracés van het werkspoor en van de geplande tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven samenvallen, wordt de infrastructuur, waar mogelijk, reeds geschikt gemaakt voor de latere aanleg van deze goederenlijn. Vanaf de Veltwijcklaan tot aan de aansluiting met de hogesnelheidslijn is de aan te leggen spoorbedding tijdelijk. Er komt dan ook maar één extra spoor voor de werktreinen.

Volgende week krijgen de betrokken omwonenden een infobrochure in de bus. Wanneer er werken met verwachte werf- en/of verkeershinder moeten worden uitgevoerd, worden ze steeds hiervan op de hoogte gebracht. Ze kunnen met vragen terecht op het nummer 03/231 62 36 of op de project-infolijn van de NMBS op 078/15 48 04.

© 2000 NMBS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie