Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Referendum Platform roept op tot actie

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
STUUR EEN EMAIL - kleine moeite groot effect

Vanavond wordt in de Tweede Kamer verder gepraat over de Tijdelijke Referendum (en de grondwetswijziging). Na druk van onder meer de achterban van het Referendum Platform, hebben PvdA en D66 een gezamenlijk amendement ingediend dat gemeenten en provincies afwijkende regels mogen stellen voor het houden van referenda. Strategisch is dit zeer belangrijk want het referendum op nationaal niveau mag dan verloren zijn, op gemeentelijke en provinciaal niveau (in tegenstelling tot Den Haag nog niet geheel immuun voor burgers) blijft de mogelijkheid open om referendumverordeningen stapsgewijs te verbeteren. As we speak is de VVD echter bezig druk uit te oefenen op PvdA en D66 om dit amendement in te trekken. Het Referendum Platform kan dit amendement geheel ondersteunen en beschouwt dit als het belangrijkste wijziging die nu gedaan kan worden. Daarom vragen wij jullie allemaal:
STUUR EEN EMAIL
aan de kamerleden Peter Rehwinkel en Olga Scheltema met de boodschap: hou voet bij stuk en geef niet toe aan de VVD. Adressen: (Rehwinkel@tk.parlement.nl)
fax 070-3182797
(O.Scheltema@tk.parlement.nl)
fax 070-3183625
Bedankt - namens 80 procent van de Nederlanders die de invoering van het referendum willen!

Hieronder de brief die wij vandaag stuurden:
Geachte heer Rehwinkel en mevrouw Scheltema,
Graag willen we u complimenteren met uw amendement 27034 nr 27 waarin het gemeenten en provincies wordt toegestaan om een referendumverordening in te stellen die afwijkt van de TRW. Het regelt de zaken precies op die manier waar burgers het meest mee gediend zijn. We hopen van harte dat u de moed wilt opbrengen om aan dit amendement vast te houden, en steunen u hierin volop. Uw amendement zal het naar verwachting halen, mede gezien de intrede van Kamerlid De Milliano die het aantal verwachte voorstemmers op 76 brengt. Met het tegenvoorstel van de VVD dat over onderwerpen die uitgezonderd zijn in de TRW, wel gemeentelijke en provinciale referenda met afwijkende voorwaarden mogen worden gehouden, is de VVD misschien wel maar de burger niet gebaat. Er is geen rationeel argument voor deze tweedeling te geven en zo'n ingewikkelde constructie leidt alleen tot verwarring en teleurstelling. U alle wijsheid en kracht toewensend verblijven wij, met vriendelijke groet
Niesco Dubbelboer
Eisse Kalk
Arjen Nijeboer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie