Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorkomen wateroverlast in particuliere tuinen Geldermalsen

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Geldermalsen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Geldermalsen

Voorkomen van wateroverlast in particuliere tuinen (met name in de wijk Kalenberg te Meteren)

Tijdens een discussieavond over de inrichting van de wijk Kalenberg werd uitvoerig gesproken over problemen van wateroverlast in particuliere tuinen. Naar aanleiding daarvan willen wij de betreffende bewoners maar ook anderen die met hetzelfde probleem te kampen hebben de volgende adviezen geven.

Tijdens de bouw van een woning wordt de omliggende grond meestal gebruikt voor de opslag van materialen of om met bouwmachines rondom de woning te manoeuvreren. De bovengrond wordt door de verschillende bouwactiviteiten aangedrukt, waardoor zowel de toplaag als onderlagen sterk verdrukt kunnen worden. De kleiachtige grond in Meteren bevat daarnaast op een aantal plaatsen in de ondergrond een ondoordringbare leemlaag, zodat de waterafvoer bemoeilijkt kan worden. Al met al nogal wat redenen om wateroverlast te krijgen. Wanneer uw woning opgeleverd wordt en de tuin aangelegd gaat worden, kunt u het beste eerst grondverbetering toepassen. Dit houdt in dat u de tuinoppervlakte laat spitten tot een diepte van ongeveer 80cm. Het spitwerk dient met een 'spitbak met tanden' te worden uitgevoerd. Dit is een technische uitdrukking en houdt in dat op de spitbak van de kraan punten zitten die ervoor zorgen dat de grond los komt en niet dichtgesmeerd wordt. Naast het spitwerk is het aan te bevelen tegelijkertijd compost, eventueel gemengd met scherp zand door de grond te spitten zodat de structuur beter wordt en overtollig water snel verdwijnt naar de ondergrond. Deze werkzaamheden kunnen het best worden uitgevoerd in een droge periode en gelden dus voor projecten die nog moeten worden uitgevoerd. In bestaande tuinen kunt u op plekken met veel wateroverlast gaten boren tot een diepte voorbij de storende laag en deze gaten vullen met scherpzand of fijn grint. Daarnaast kunt u altijd compost door de toplaag van de tuin werken zodat de structuur van deze laag verbetert. U kunt natuurlijk ook bij uw tuincentrum of hoveniersbedrijf informatie inwinnen over structuurverbeterende grondstoffen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie