Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks: Huurverhoging niet hoger dan inflatie

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks


-

Huurverhoging niet hoger dan inflatie

24 januari 2001

De woningcorporaties bulken van het geld; verder stijgende huren zijn niet te rechtvaardigen. Bij het huurdebat vandaag, zal Ineke van Gent pleiten voor een huurverhoging van maximaal 2,5% (= inflatiecijfer 2000). Dan is ook de compensatie voor huursubsidie-ontvangers overbodig.

GroenLinks zal zonodig deze week per motie het kabinet oproepen de huren niet te laten oplopen.

Uit onderzoek blijkt, dat de corporaties in Nederland rijker en rijker worden. Zelfs bij een huurstijging op inflatieniveau, stijgt hun vermogen naar 25 miljard gulden. Als ze daarnaast op grote schaal woningen mogen verkopen, stijgt dit zelfs naar 53 miljard. Hoge huurstijgingen zijn dus achterhaald.

Zolang de verhuurders bovendien niet duidelijk kunnen maken wat zij met al dat geld gaan doen een investeringsplan willen zij maar niet leveren is het onzin hen, over de ruggen van de huurders, gigantische bedragen te laten oppotten.

Het Paarse akkoordje om huurders via de huursubsidie te compenseren, is om twee redenen een zwaktebod. Ten eerste omdat dit geld (25 miljoen) rechtstreeks naar de verhuurders vloeit. Ten tweede omdat dan nog altijd twee miljoen gezinnen (huurders zonder huursubsidie) met een lastenverzwaring worden opgezadeld. Ook dit zijn mensen voor wie enkele tientjes per maand een zware last zijn.

Voorstellen tot inperking van de hypotheekrente-aftrek zorgen nog altijd voor een overmaat aan stress bij Paars. Waarom mag een hogere huurquote voor twee miljoen huishouden wél op steun van deze partijen rekenen?

Ineke van Gent


-
Meer weten? E-mail (info@groenlinks.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie