Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stimulans voor verkoop van biologische eieren en kippenvlees

Datum nieuwsfeit: 24-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

24 januari 2001

STIMULANS voor verkoop van biologische eieren en kippenvlees Twaalf organisaties ondertekenen intentieverklaring

Twaalf organisaties, afkomstig uit de biologische en de gangbare pluimveeketen en een aantal maatschappelijke organisaties, willen binnen een looptijd van 9 maanden een convenant afsluiten. Hierin komen concrete maatregelen te staan die moeten zorgen voor een substantiële verhoging van de verkoop van biologische pluimveeproducten. Als eerste stap ondertekenen op 24 januari namens de 12 organisaties voorzitter Tazelaar van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren en directeur Van den Biggelaar van de Stichting Natuur en Milieu de intentieverklaring biologische pluimveehouderij. PvdA Tweede Kamerlid Waalkens neemt deze intentieverklaring in ontvangst.

De twaalf organisaties willen op een realistische wijze werken aan de vergroting van het biologische aandeel binnen de pluimveehouderij. Een substantiële uitbreiding van de biologische pluimveehouderij is immers slechts mogelijk als deze ondersteund en begeleid wordt door alle ketenpartijen, de maatschappelijke organisaties en de overheid.

Inhoud intentieverklaring Gedurende de negen maanden van de periode van de intentieverklaring maken de betrokken organisaties concrete afspraken met bijbehorende streefcijfers voor verhoging van het biologisch marktaandeel. Kansen en knelpunten van de biologische pluimveehouderij worden verkend; zo zal er gezocht worden naar een aanpak voor problemen als verenpikkerij. Tevens zullen de betrokken organisaties aan de overheid helderheid vragen over de inzet van stimuleringsmaatregelen voor omschakeling. Ook worden afspraken gemaakt met de detailhandel en andere afzetmarkten. De uitkomsten van dit alles zullen de inhoud bepalen van het convenant.

Cijfers In Nederland is op dit moment de biologische pluimveehouderij nog zeer kleinschalig. Naar schatting is slechts 0,3 tot 0,4% van de consumptie-eieren biologisch en van het pluimveevlees zelfs minder dan 0,1%. De overheid streeft naar een marktaandeel van 10% in 2010. Uit de cijfers blijkt dat een substantiële verhoging alleen te bereiken is met een zeer forse inspanning van alle betrokkenen.

Ondertekenaars De volgende organisaties hebben de intentieverklaring ondertekend:

Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (ANEVEI) Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) CNV BedrijvenBond FNV Bondgenoten Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren Platform Biologica Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) Rabobank Nederland Stichting Biologische Pluimveehouderij Stichting Natuur en Milieu Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI)

Voor nadere informatie: Platform Biologica: Sjors Willems, tel. (030) 2339970 Dierenbescherming: Elly von Jessen, tel. 070 - 314 27 13 Productschappen Vee, Vlees en Eieren: Hans Kats/Jannie Mooren. tel. (070) 340 92 72 terug naar boven

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie