Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ooggetuigen WO II nu eenvoudig te vinden

Datum nieuwsfeit: 25-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (hckampw@bart.nl)

Contactpersoon: José Martin

Ooggetuigen WO II nu eenvoudig te vinden

Datum: 25 januari 2001

Het eindeloos zoeken naar een ooggetuige van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog is voorbij! Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II maakt het regelen van een ooggetuige een eenvoudige zaak. Een concentratiekampoverlevende die kan vertellen van zijn gevangenschap in kamp Westerbork, een verzetsstrijder die verhaalt over de overval op een distributiekantoor. Een kind destijds herinnert zich de moed van moeders in een Jappenkamp. In het geheugen van een onderduikster is gegrift dat ze na de bevrijding op blote voeten naar buiten moest. Iemand uit een dorp weet nog van de verduistering en de nachtelijke vliegtuigen maar ook dat hij tijdens de bezetting nauwelijks een Duitse soldaat heeft gezien. Al deze ooggetuigen zijn opgenomen in het namenbestand van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II.

Dankzij financiële ondersteuning van het Ministerie van VWS is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: een Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II, dat is ondergebracht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit Steunpunt streeft ernaar zoveel mogelijk oor- en ooggetuigen als gastsprekers naar scholen te laten gaan. Daarbij biedt het zowel de gastsprekers als het onderwijs ondersteuning, niet alleen administratief en facilitair maar ook in trainingen en informatiebijeenkomsten. Maar ook de media kunnen bij het Steunpunt terecht: een groot deel van de gastsprekers is bereid om journalisten van krant, radio en televisie te woord te staan.

Tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, van 23 tot en met 27 januari in de Jaarbeurs te Utrecht, zal het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II zich voor het eerst uitgebreid aan de potentiële gebruikers presenteren. Niet alleen is veel informatie verkrijgbaar, ook kan worden gesproken met gastsprekers, die in de afgelopen maanden als ooggetuige in de klas actief zijn geweest. Het Steunpunt is te vinden in stand nummer 02A121.

Herinnneringscentrum Kamp Westerbork

Oosthalen 8

9414 TG

Hooghalen

Telefoon: 0593-592600reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie