Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lexmark omzetgroei 17 procent vierde kwartaal

Datum nieuwsfeit: 25-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

GCI HOLLAND PR

Lexmark omzetgroei 17 procent vierde kwartaal

Lexmark maakt een omzetgroei bekend van 17 procent in het vierde kwartaal


- - Opbrengsten per aandeel bereiken een nieuwe recordhoogte in 2000 -
-

NAARDEN, 25 januari 2001 Lexmark International, Inc. (NYSE: LXK) heeft een recordomzet bekendgemaakt, zowel over het vierde kwartaal als over het hele jaar 2000.
De omzet in het vierde kwartaal bedroeg $ 1,096 miljard, een stijging van 9 procent (17 procent in constante valuta) ten opzichte van 1999. De nettowinst per aandeel bedroeg 64 dollarcent, vóór aftrek van de éénmalige kosten van 22 dollarcent, die betrekking hebben op het eerder aangekondigde reorganisatieplan. Over het jaar 2000 is de omzet met 10 procent toegenomen (16 procent in constante valuta) tot een recordbedrag van $ 3,807 miljard en de nettowinst per aandeel bedroeg $ 2,35, vóór aftrek van de éénmalige kosten.

'Wij zijn erg tevreden over deze omzetgroei in constante valuta van 17 procent in het vierde kwartaal,' zei voorzitter en CEO Paul J. Curlander. 'We hebben het jaar 2000 wat betreft de consumentenvraag goed afgesloten. We zagen een zeer sterke groei in de totale levering van printers, met name van inkjetprinters, low-end laserprinters en kleurenlaserprinters, met groeicijfers die veel hoger lagen dan de gemiddelde groei op de printermarkt. Deze groei resulteerde in een groter marktaandeel, waardoor de komende jaren ook een sterke groei van de levering van toebehoren is te verwachten.'

De recordomzet van Lexmark in het vierde kwartaal, dat eindigde op 31 december, bedroeg
$ 1,096 miljard, een toename van 9 procent, tegen een omzet van $
1,003 miljard in dezelfde periode in 1999. Zonder de negatieve effecten van de valutakoersen zou de groei in vergelijking tot vorig jaar zelfs met 17 procent zijn toegenomen.
De bedrijfskosten stegen in het vierde kwartaal met 7 procent, maar namen af tot 19,5 procent van de omzet, een verbetering van 0,5 procent ten opzichte van 1999. De bedrijfsresultaten bedroegen $ 124 miljoen tegen $ 145 miljoen in het vierde kwartaal van 1999. De nettowinst per aandeel bedroeg in die periode 64 dollarcent tegen 73 het jaar daarvoor.

'Zoals al eerder gezegd, hebben we het jaar 2000 afgesloten met een sterk toegenomen vraag,' verklaarde Curlander. 'We zijn voorzichtig wat betreft de vraag naar computers in de Verenigde Staten en de investeringen in het bedrijfsleven, maar we verwachten in het eerste kwartaal een resultaat van 55 tot 61 dollarcent per aandeel. Op basis van onze resultaten in het vierde kwartaal en de vooruitzichten in 2001, gaan we nog steeds uit van een groei van 15 tot 20 procent per aandeel over het gehele jaar.'

AANVULLENDE INFORMATIE

Overzicht van het vierde kwartaal:

De omzet van printers en toebehoren is 21 procent gestegen in constante valuta
De recordomzet van Lexmark in het vierde kwartaal, dat eindigde op 31 december, bedroeg
$ 1,096 miljard, een toename van 9 procent, tegen een omzet van $
1,003 miljard in dezelfde periode in 1999. Zonder de negatieve effecten van de valutakoersen zou de groei in vergelijking tot vorig jaar zelfs met 17 procent zijn toegenomen.
De omzet van alleen printers en bijbehorende toebehoren is in alle belangrijke afzetgebieden gestegen en was 13 procent hoger dan het voorgaande jaar en zou zelfs 21 procent hoger zijn geweest zonder de negatieve effecten van de valutakoersen. De bruto winstmarge bedroeg 30,8 procent in het vierde kwartaal tegen 34,4 procent een jaar eerder vanwege de lagere winstmarges voor hardware, de kosten van luchtvracht, de nadelige effecten van de valutakoersen en de verschuiving in de afzet van producten.

De schulden ten opzichte van het totale kapitaal van Lexmark bedroegen op 31 december 2000 16 procent tegen 25 procent aan het einde van het derde kwartaal. De uitgaven die ten laste kwamen van het kapitaal bedroegen $ 104 miljoen in het vierde kwartaal, waarvan het grootste deel werd uitgegeven aan de ontwikkeling van nieuwe producten en de uitbreiding van de capaciteit. Het bedrijf kocht gedurende het kwartaal voor $ 9 miljoen 225.000 aandelen terug, tegen prijzen die varieerden van $ 38,25 tot $ 42,00. Aan het einde van het jaar was voor het terugkopen van aandelen nog $ 118 miljoen beschikbaar.

Overzicht van het jaar 2000:

De omzet van printers en toebehoren groeide 20 procent in constante valuta
De jaaromzet van Lexmark in 2000 bedroeg maar liefst $ 3,807 miljard, een groei van 10 procent in vergelijking tot de omzet van $ 3,452 miljard in 1999. Zonder de negatieve effecten van de valutakoersen zou de omzetgroei 16 procent zijn geweest in vergelijking tot vorig jaar.
De omzet van alleen printers en bijbehorende toebehoren is in alle belangrijke afzetgebieden toegenomen en is 15 procent hoger dan het jaar daarvoor. De omzet zou zonder de negatieve koerseffecten met 20 procent zijn gestegen. De bruto winstmarge was 33,0 procent in 2000 tegen 35,6 procent het jaar daarvoor.

De bedrijfskosten namen in 2000 toe met 6 procent, maar liepen terug tot 21,0 procent van de omzet, een verbetering van 0,8 procent ten opzichte van 1999. De bedrijfsresultaten bedroegen $ 457 miljoen tegen $ 477 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel in dat jaar bereikten een recordhoogte van $ 2,35 tegen $ 2,32 in 1999.

Overige resultaten
In 2000 heeft Lexmark haar inkjetprinters uit de 'Z'-lijn geheel aangepast. In het november- en decembernummer van PC World stonden twee printers uit deze lijn op de plaatsen 1 en 2, en stonden zelfs vier printers in de top zes. De multifunctionele Z82 Lexmark-printer met scan-, print- en kopieerfuncties werd op de Amerikaanse markt gebracht en zorgde voor uitstekende verkoopresultaten. Het bedrijf introduceerde ook een nieuw aanbod van monochroom en kleuren laserprinters met uitstekende prestaties tegen zeer scherpe prijzen. De innovatieve printoplossingen opende nieuwe afzetkanalen en er kwamen nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand.


-----

Op de homepagina van de 'Lexmark Investor Relations' - investor.lexmark.com - is een volledige herhaling en een transscriptie van de telefonische conferentie met analisten beschikbaar, die op maandag 22 januari 2001 om 8.30 Eastern Standard time, heeft plaatsgevonden.

Lexmark
Lexmark is een toonaangevend, wereldwijd ontwikkelaar, producent en leverancier van printoplossingen, waaronder laser- en inkjetprinters, bijbehorende verbruiksartikelen en services, voor zakelijk en thuis-gebruik in meer dan 150 landen. Lexmark werd in 1991 opgericht en rapporteerde over 2000 een omzet van 3,8 miljard dollar. Lexmark is op het Internet te vinden op www.lexmark.nl.
Engelstalige persberichten zijn te vinden op
www.lexmark.com/corporate.

Lexmark en Lexmark met het diamantontwerp zijn handelsmerken van Lexmark International, Inc., geregistreerd in de Verenigde Staten en/of in andere landen. Alle andere handelsmerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

'Safe Harbor'-verklaring van de Private Securities Litigation Reform Act uit 1995: Verklaringen in deze uitgave die geen betrekking hebben op historische feiten, zijn voorspellingen en houden risico's en onzekerheden in. Deze risico's en onzekerheden kunnen bestaan uit, maar zijn niet beperkt tot veranderingen in de politieke of economische toestand in een land of regio, de invloed van producten en prijzen van concurrenten, de moeilijkheden bij de productie en de levering, de marktacceptatie van nieuwe producten en prijzen, koersschommelingen, de mogelijkheid van het vergroten van de productiecapaciteit van printers en toebehoren, de toegenomen investeringen voor de ondersteuning van productontwikkeling en de uitbreiding van de capaciteit, conflicten tussen verkoopkanalen, intellectueel eigendom en andere wettelijke claims en uitgaven, de uitkomst van in behandeling zijnde en toekomstige rechtszaken of overheidsprocedures en andere risico's die in de Securities and Exchange Commission-bestanden worden beschreven. Het bedrijf is niet verplicht om verklaringen over toekomstverwachtingen bij te stellen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie