Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EZ-subsidie voor VU-Farmacochemie en Screentec

Datum nieuwsfeit: 25-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 25/01/2001EZ-subsidie voor VU-Farmacochemie en Screentec bv

Een gezamenlijke projectaanvraag van de afdeling Farmacochemie van de Vrije Universiteit Amsterdam en de firma Screentec B.V. te Leiden, is door het Bedrijfsgerichte Technologische Samenwerkingsprogramma (BTS) van het Ministerie van Economische Zaken gehonoreerd met een subsidie van één miljoen gulden (op een projectsom van 2,8 miljoen gulden). Binnen het project worden bio-analytische technologieën ontwikkeld waarmee men kandidaat-geneesmiddelen of andere biologisch actieve stoffen gemakkelijker en sneller kan screenen en selecteren.

Het samenwerkingsproject speelt in op recente ontwikkelingen in de farmaceutische industrie om belangrijke biologische gegevens over nieuwe kandidaatgeneesmiddelen (alead compoundsA) sneller en in een vroeger stadium van het geneesmiddel-ontwikkelingsproces te verkrijgen. Belangrijk hierbij is het metabole profiel van een biologisch actieve verbinding. Metabolisme van een ´lead compound´, bijvoorbeeld door cytochroom P450 enzymen, kan leiden tot metabolieten (omzettingsproducten) met een beter farmacologisch profiel (sterker werkzaam of selectiever) maar ook tot een ongunstiger toxicologisch profiel (ongewenste, giftige werking). Op dit moment worden testen om het metabole profiel van ´lead compounds´ te bepalen pas in een relatief laat stadium van het ontwikkelingsproces uitgevoerd. Een negatieve uitslag leidt daarom vaak tot hoge ontwikkelingskosten, tijdsverlies en een kleinere kans op succesvolle marktintroductie van aantrekkelijke aleadA-verbindingen. In het onderzoeksproject van de VU en Screentec B.V. zal een ´biological en metabolic profiling unit´ worden geïntegreerd in Screentec´s High-Resolution Screening platform zodat, naast niet-actieve, ook actieve metabolieten kunnen worden opgespoord. Bijzonder is tevens dat dit met zeer kleine hoeveelheden stoffen, in mengsels, ´on-line´ en geautomatiseerd kan plaatsvinden.

"Wij zijn zeer verheugd dat het Ministerie van Economische Zaken dit samenwerkingsverband met de VU op substantiële wijze ondersteunt", zegt prof.dr. H. Irth, directeur van Screentec B.V. en hoogleraar Analytische Chemie aan de VU, "De groep van Prof. Vermeulen heeft een grote expertise op het gebied van geneesmiddelmetabolisme-onderzoek en het opzetten van ´high-throughput´ biotransformatie-assays. Wij verwachten dat de samenwerking met zijn groep tot fundamenteel nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen leidt. Hiermee kan Screentec zijn portfolio aan adrug discoveryA producten uitbreiden en naast de bestaande technologieën - de High-Resolution Screening en Receptor Screening platforms - een derde belangrijke discovery-technologie aanbieden."

"Vanuit onze optiek is het uitermate interessant om de eerste academische groep te zijn die deze geavanceerde, geminiaturiseerde en geautomatiseerde High-Resolution Screening technologie in huis krijgt", stelt de farmacochemicus en moleculair toxicoloog prof.dr. N.P.E. Vermeulen. "Met onze fundamentele kennis en expertise op het gebied van geneesmiddelmetabolisme, met name door het Cytochroom P450-enzym systeem, kunnen wij belangrijk bijdragen aan een conceptueel nieuwe, 21ste eeuwse technologie voor de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen".

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie